Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea fi extins

  • 06 Septembrie 2023 14:53
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea fi extins

Guvernul Republicii Moldova va încheia un Memorandum de înțelegere cu Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică. Astăzi, membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor în acest sens, comunică MOLDPRES.

Documentul are scopul de a dezvolta cooperarea în domeniul energiei, precum și avansarea sau demararea proiectelor investiționale în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale. Ca rezultat, va fi consolidată securitatea energetică atât a Republicii Moldova și a României, cât și cea din întreaga regiune. Un alt obiectiv urmărit este diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale și cu energie electrică.

Memorandumul va conține o serie de acțiuni, inclusiv examinarea posibilității extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, prin construcția unei conducte noi – Centura Chișinăului. Acest obiectiv ar putea fi realizat până în anul 2031.

De asemenea, documentul vizează și realizarea unor proiecte de importanță strategică, precum Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiune nominală 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110 kV Huși – Cioara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău