GAZETA WYBORCZA | Manevrele Zapad 2017 s-au încheiat cu un mare dezacord între Rusia și Belarus

  • 25 Septembrie 2017 11:47
GAZETA WYBORCZA | Manevrele Zapad 2017 s-au încheiat cu un mare dezacord între Rusia și Belarus Sursa: wyborcza.pl

Frăția de arme pe care au demonstrat-o soldații ruși și belaruși, distrugând „diversioniștii occidentali” la manevrele Zapad 2017, a contrastat clar cu răceala politică ce a dominat între Vladimir Putin și Aleksander Lukașenko.

Pe poligonul de lângă Borisov, președintele Aleksander Lukașenko a urmărit singur cum unitățile subordonate lui și soldații ruși au fost atacați de o coaliție guvernamentală a trei state fictive. Au oprit atacul și apoi au trecut la contraofensivă. Militarii au distrus toate mijloacele diversioniștilor și au oprit armata occidentală – așa a arătat finalul manevrelor ruso-belaruse Zapad 2017, care au început în 14 septembrie, scrie GAZETA WYBORCZA.

“Obiectivele propuse au fost realizate, manevrele au fost realizate la cel mai înalt nivel. A fost îndeplinită cu succes sarcina apărării comune” – a informat Lukașenko, aducând laude soldaților belaruși și ruși.

Manevrele Zapad 2017 au fost criticate de toți vecinii Belarus. În opinia experților occidentali, ele au avut un caracter clar antioccidental. Lukașenko s-a referit la această critică: “Spuneți oamenilor voștri să trăisacă liniștiți. Nu vom intra în război, dacă nu ne va ataca nimeni. Nu suntem un stat agresiv” – a spus președintele și a subliniat că Belarus nu are intenții de a ataca Polonia, Lituania și Ucraina. A anunțat de asemenea că unitățile militare ruse, care au participat la manevre, vor părăsi teritoriul Belarus în curs de o săptămână.

Zapad sunt cele mai mari manevre ruso-belaruse. Fără a ține seama de importanța mare pe care Minskul și Moscova le-o acordă, este pentru prima dată când președinții ambelor state nu au observat împreună desfășurarea lor. Vladimir Putin le-a urmărit în 18 septembrie în unul din poligoanele ruse din regiunea Leningrad. Manevrele din Belarus au fost ignorate de asemenea de către ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

“Am planificat mai înainte să observăm împreună manevrele, dar pe parcursul lor am afirmat că vom vedea mai bine, observându-le separat. Oamenii trebuie să-și vadă președinții la lucru” – a explicat Lukașenko.

Expertul militar belarus, Aleksander Alesin, consideră această explicație puțin convingătoare.

“Putin i-a arătat lui Lukașenko unde îi este locul” – spune Alesin pentru “Wyborcza”. A atras atenția asupra faptului că Rusia, fără a se consulta cu Belarus, a mărit numărul trupelor sale care au participat la manevrele în poligoanele rusești și le-a deplasat spre centrul Rusiei, ceea ce în mod clar nu i-a plăcut lui Lukașenko.

“Lukașenko în calitate de gazdă l-a invitat pe Putin la finalul manevrelor, dar a devenit brusc un partener de rangul doi. S-a supărat și a preferat să urmărească singur manevrele lângă Borisov”, spune Alesin.

Manevrele ruso-belaruse Zapad 2017 au durat din 14 până în 20 septembrie. Potrivit relatărilor oficiale, la ele au participat circa 13.000 soldați, între care 3000 ruși. Scenariul a prevăzut simularea conflictului între coaliția Statelor Nordice (Belarus și Rusia) cu Statele Occidentale, o coaliție a țărilor: Vesnoria (parte a separatistă a Belarus, dominată de populație poloneză), Vesbaria (țările baltice), Lubenia (care cuprinde în principal Polonia).

Manevrele au avut loc în șase poligoane belaruse: Ruzano, Domanovo, Osipovice, Borisov, Lepiel și Losvido, precum și în împrejurimile localităților Strugi Krasnîie și Pravdinski, care se află în regiunile Laningrad, Pskovski și Kaliningrad. 

Traducerea: Maria Stanciu

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău