Gazeta de Chișinău | „Omuleții verzi” și drumurile lui Dodon (Revista presei)

  • 26 Aprilie 2020 11:47
Gazeta de Chișinău | „Omuleții verzi” și drumurile lui Dodon (Revista presei)

Revista presei - 26 aprilie.

„În condițiile pandemiei, când vorbim mult despre bolnavii și morții de COVID-19, când ni se pare că o mască și o pereche de mănuși impermeabile ne pot salva de acest virus, sute de mii de oameni, bolnavi terminali, invalizi imobilizați la pat, bătrâni rămași pe drumuri, suferind de boli grele, rămân fără nicio șansă de a mai reveni la viață, pentru că singura problemă a sistemului medical este acum COVID, scrie Aneta Grosu într-un editorial din Ziarul de Gardă. Autoarea se întreabă de ce, în secolul XXI, nu am gestiona, concomitent, toate problemele de sănătate, inclusiv în condiții de pandemie? De ce cei bolnavi oncologic trebuie să îndure în tăcere durerea, iar cei cu diabet sau cu hipertensiune trebuie să stea ascunși în case, de teama morții de COVID, adâncindu-și și mai mult suferințele? De ce trebuie să auzim zilnic despre faptul că morții de COVID aveau alte boli conexe, acuzându-i parcă, pe cei decedați că, pe parcursul vieții, s-au pricopsit cu niște maladii care, iată, le-au jucat festa? De parcă, până la pandemie, era altcumva”…

În plină criză de coronavirus, în pragul colapsului economic, Republica Moldova se luptă cu demonii introduși de proprii conducători, scrie analistul Iulian Chifu, într-un editorial  publicat pe Deschide.md. El atenționează că Republica Moldova târâtă în străfundurile Siberiei printr-un credit oneros. Creditul rus are mult mai multe semnificații decât o arată un banal împrumut. Marile nedumeriri, care țin de modul în care sunt gestionați cât mai eficient banii publici, banii cetățenilor Republicii Moldova, vin din două puncte fundamentale ale acordului. Primul se referă la credite garantate de Guvern luate de entități private din Rusia, al doilea la accesul privilegiat, prioritar, al firmelor ruse la achizițiile generate de acești bani. În primul caz, e vorba despre o condiție fără precedent! Nicăieri în lume nu împrumuți bani angajând de către stat returnarea unor datorii private neprecizate în acord! Declarațiile Ministrului Finanțelor că nu există datorii publice și că datoriile Moldova Gaz nu intră în acord sunt copilării!!! În opinia autorului, avem o nouă afacere a miliardului de dolari furați. Credite private garantate din bani publici, pentru afacerile lui Dodon și ale prietenilor săi, fără limită de valoare, e un lux pe care Republica Moldova nu și-l poate permite nici în condiții normale, darămite în criză de coronavirus. Vă dați seama cu ce se ocupă Președintele Republicii Moldova acum??? În al doilea rând, punctul din acord care prevede accesul privilegiat al firmelor ruse la finanțări și achiziții din această sursă este contrar Acordului de Asociere al Republicii Moldova la UE. De asemenea, este opus legilor în vigoare în domeniile achiziției competitive. Înseamnă că și aici se nasc surse de corupție - și de afaceri oneroase -  pentru bunurile obținute astfel. Acordul subminează relația Republicii Moldova cu UE, întărește necompetitiv importurile de bunuri achiziționate din Rusia și produce bani pentru campania electorală a lui Dodon și pentru afacerile sale și ale prietenilor săi pro-ruși. Inacceptabil! Hoție calificată din bani publici! Pe cadavrele și durerea cetățenilor Republicii Moldova, în timp de criză cu multiple victime, cu pierderi economice incomensurabile, Igor Dodor face în același timp trei lucruri cele mai condamnabile: politizare și politică de imagine, dar și electorală, aduce și utilizează fonduri externe ilegale, din Rusia, un stat străin, pentru campania electorală prezidențială din noiembrie și face și afaceri personale, cu beneficii oneroase, scrie Iulian Chifu.  

ȘTREANGUL MOLDOVEI, scrie Vitalie Vovc într-o sinteză pentru Deschide.md despre creditul de 200 de milioane acordat de către Rusia. În opinia autorului, în realitate acesta nu are nimic, sau foarte tangențial, cu un împrumut și cu finanțele în general. Sunt clauze în acest acord absolut criminale și inacceptabile, care fac posibil un eventual transfer al datoriei Transnistriei pentru gaze Rusiei către Republica Moldova. Se pare că acest acord și este misiunea supremă a lui Dodon! Autorul atenționează că acest acord ar face Republica Moldova dependentă de Rusia indiferent de forța politică care ar veni la guvernare!

„Omuleții verzi” și drumurile lui Dodon, titrează Gazeta de Chișinău. Experții în domeniul securității semnalează pericolul pentru securitatea R. Moldova în contextul drumurilor reparate din creditul rusesc. Administrația de Stat a Drumurilor a inițiat în ianuarie 2020 proceduri de achiziție a lucrărilor de reparație a drumurilor în baza creditului acordat de Rusia. Din cauza că creditul tot întârzie, procedurile de achiziții din cadrul acestui proiect, în valoare totală de 2.437.740.000 de lei, au fost amânate, anulate și organizate repetat. În cele din urmă, până în prezent, au fost atribuite doar două contracte de achiziții în valoare de 107.834.812 de lei, se menționează într-un articol publicat pe revizia.md. În timp ce pentru cele mai valoroase licitații – în valoare estimată cumulată de 1.798 509.500 de lei – deschiderea ofertelor a fost amânată pentru data de 4 mai 2020. Odată ce au fost făcute publice drumurile ce urmează să fie reparate, sursele de finanțare și companiile care urmează să efectueze lucrările, pe de o parte, experți în domeniul securității au semnalat că aceste șosele ar avea mai curând o importanță militară decât economică. În această categorie intră rețelele România–Leușeni–Chișinău–Dubăsari–frontiera cu Ucraina; R30 Anenii Noi–Căușeni–Ștefan-Vodă – frontiera cu Ucraina; M5 Frontiera cu Ucraina–Criva–Bălți–Chișinău–Tiraspol–frontiera cu Ucraina.

Ex-primar de Corjova: „Nu știm cine ne monitorizează video: Miliția, kgb-ul? Nu ne permit să mergem la poștă, nici la medic”. Jurnal.md scrie că mai mulți locuitori din satul Corjova, raionul Dubăsari, localitate subordonată autorităților de la Chișinău, se arată indignați de faptul că odată cu instituirea stării de urgență în stânga Nistrului, satul a fost izolat. Oamenilor nu li se permite să treacă în dreapta Nistrului, să meargă la medicul de familie ori la oficiul poștal din Cocieri, de unde își ridicau pensiile. Pe lângă posturile mobile cu militari, barajele din blocuri de beton, autoritățile neconstituționale au instalat mai multe camere video cu ajutorul cărora monitorizează intrările în sat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău