Gazeta de Chișinău/ Mărturia unui infirmier de la urgență: „De la început îmi părea o glumă, dar acum gluma se îngroașă. Totul devine înfricoșător” (Revista presei)

  • 03 Aprilie 2020 09:40
Gazeta de Chișinău/ Mărturia unui infirmier de la urgență: „De la început îmi părea o glumă, dar acum gluma se îngroașă. Totul devine înfricoșător” (Revista presei)

Revista presei din 03 aprilie 2020

Ziarul de Gardă relatează ”Istoria unui sat în carantină totală și strigătul de disperare al primarului”, cu referire la localitatea Bălceana din raionul Hâncești. „Unul îmi spune că se duce și își pune capăt zilelor, altul că se apucă de furat ca să mănânce. Eu ce să fac?”, se întreabă primarul satului, Iurie Păsat. ”De mai bine de două săptămâni, fiecare zi pentru fiecare locuitor din Bălceană devine o încercare tot mai grea pentru a supraviețui, la propriu. Oamenii spun că lucrurile s-au schimbat extrem de mult de la prima zi de când satul a fost plasat în carantină totală, până astăzi, când practic nu mai pot face nimic, nu mai pot primi pachete cu medicamente de la rude și nu-și mai pot îngriji pământurile pentru ca să-și poată întreține familiile. Ca să poată ieși sau intra în localitate oamenii trebuie să dețină și să prezinte polițiștilor care stau la intrarea în sat un certificat emis de Primărie. Primarul de la Bălceana ne-a comunicat că a primit, de la Secretarul de Stat al Ministerului de Interne (MAI), interdicția de a elibera certificate – permise pentru oamenii din localitate”, mai scrie Ziarul de Gardă.

Cotidianul publică ”Mărturiile unui potențial infectat cu COVID-19, tratat cu bromhexin și vitamine. I s-a cerut să plătească testul, dar un live pe Facebook a schimbat totul”, scrie sursa citată. ”Deși autoritățile susțin că testarea pentru COVID-19 este gratuită, Grigori Paun, locuitor al orașului Soroca, unde au fost confirmate până în prezent 41 de cazuri de infectare cu COVID-19, spune că una din primele întrebări care i-au fost adresate atunci când a ajuns la spital, cu simptome asociate virusului, a fost dacă are poliță de asigurare medicală. Întrucât bărbatul nu dispune de poliță, a fost avertizat că va achita pentru testul ce i se va aplica pentru COVID-19. După ce a relatat despre aceasta pe o rețea de socializare, miercuri, bărbatul și soția acestuia au fost testați gratuit. Cei doi nu au aflat însă rezultatele testelor, iar astăzi au făcut teste repetate, fără a li se explica de ce probele prelevate miercuri nu sunt bune”.

În Gazeta de Chișinău găsim ”Mărturia unui infirmier de la urgență”. „De la început îmi părea o glumă, dar acum gluma se îngroașă. Totul devine înfricoșător. Cazuri sunt mai multe decât se anunță, deoarece mulți vin de peste hotare. Majoritatea celor veniți nu vor să spună că vin din afară. Și nu înțeleg cauza. Oricum toți trebuie să fie tratați”. Potrivit lui, în municipiul Chișinău, într-o tură, sunt numai 12 echipe de Salvare.  Infirmierul îmi spune că la început toți primeau echipament pentru protecție, inclusiv șoferul, dar acum se face economie, li s-a recomandat să închidă fereastra dintre șofer și salon. Felcerul și infirmierul să se afle în salonul mașinii cu bolnavii. „E dificil de lucrat. Nu sunt condițiile necesare. La Stațiunea de Urgență Centru, dimineața, ne măsoară temperatura și ne dau câte două perechi de mănuși și două măști pentru 24 de ore. Dacă mi se rupe masca sau mănușile, altele nu primesc”, mărturisește infirmierul.

Fostul director al Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a spus la TVR Moldova că s-ar face ”ușoare jonglerii în ce privește numărul de medici infectați în R. Moldova”. El a precizat că datele oficiale care spun că numărul îmbolnăvirilor în rândul medicilor ar fi de 3% nu sunt corecte. Potrivit lui Anatol Ciubotaru, în toată lumea, procentul medicilor îmbolnăviți cu coronavirus este de 12-14%. „S-a luat numărul de medici îmbolnăviți la numărul total de pacienți înregistrați. Corect ar fi să se ia numărul de medici îmbolnăviți la numărul de medici testați și atunci vom ajunge la cifra de 15%”, a spus Anatol Ciubotaru.

Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi susține că proiectul de lege pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul Chicu ar ascunde multe „scheme și matrapazlâcuri”, relatează TV8. Parlamentarul este de părere că aceste modificări ar fi în favoarea socialiștilor și democraților. Potrivit lui, prin acest proiect este reintrodusă schema legată de magazinele Duty Free, care a fost lichidată de Guvernul Sandu. „Pentru cine nu este clar. Atunci era pentru Șor (n.r. Ilan Șor), acum tot pentru Șor? Nu cred. Pentru cineva de la PDM, de la PSRM? Urmează să vedem”, a menționat Mihai Popșoi la TV8. Potrivit lui, și prevederea care se referă la extragerea minereurilor ar avea în spate scopuri ascunse. „Și cu tutunul tot. Avem scheme peste scheme. Țara arde, dar lumea bagă scheme pe de ascuns”, este de părere deputatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău