Gazele rusești se îndreaptă spre est, via conducta Yamal-Europe, pentru a patra zi la rând

  • 24 Decembrie 2021 15:25
Gazele rusești se îndreaptă spre est, via conducta Yamal-Europe, pentru a patra zi la rând

Gazoductul Yamal-Europe, care în mod normal trimite gaze rusești spre Europa Occidentală, funcționa vineri în mod reverse pentru a patra zi la rând, transportând gaze din Germania spre Polonia, arată datele publicate de operatorul german de rețea Gascade, informează Reuters.

Prețul gazelor naturale în Europa a atins un nivel record la începutul acestei săptămâni, după ce fluxul livrărilor prin conducta Yamal și-a schimbat direcția, însă vineri cotațiile au scăzut. Analiștii se așteaptă ca prețurile de referință în Europa să continue să coboare odată cu redirecționarea livrărilor de gaze naturale lichefiate dinspre Asia spre Europa, având în vedere că prețurile de pe piața europeană sunt mult mai atractive decât în alte părți.

Rusia susține că inversarea direcției livrărilor nu este o măsură politică, deși coincide cu creșterea tensiunilor între Moscova și Occident cu privire la Ucraina. Președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat joi că funcționarea conductei Yamal în sistem reverse se datorează lipsei cererilor venite din partea cumpărătorilor.

Gazprom, compania care deține monopolul pentru exporturile de gaze naturale rusești prin conducte, nu a rezervat capacități de tranzit via conducta Yamal-Europe pentru ziua de 24 decembrie. În consecință, datele operatorului german de rețea Gascade arată că vineri livrările de gaze la punctul de măsurare Mallnow, de la granița Germaniei cu Polonia, arată că gazele naturale mergeau dinspre Germania în Polonia la o volum de 1,218 milioane kilowați oră (kWh/h) și ar urma să rămână la acest nivel pe întreg parcursul zilei.

În paralel, datele operatorului slovac de rețea Eustream arată că livrările de gaze rusești dinspre Ucraina spre Slovacia via punctul de frontieră Velke Kapusany se situau vineri la 739 Megawați-oră, în scădere față de volumul înregistrat joi. Însă această scădere era compensată de creștere livrărilor din Cehia în Slovacia, ceea ce înseamnă că livrările din Slovacia spre hub-ul de gaze de la Baumgarten (Austria) sunt relativ stabile comparativ cu ziua precedentă.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău