Gaze naturale din SUA pentru consumatorii din Rep. Moldova. Expertul în energetică Ion Preașcă: „Ar fi posibil să fie mai rezonabil să cumperi gaze de acolo decât de la Gazprom”

  • 01 Aprilie 12:56
Gaze naturale din SUA pentru consumatorii din Rep. Moldova. Expertul în energetică Ion Preașcă: „Ar fi posibil să fie mai rezonabil să cumperi gaze de acolo decât de la Gazprom”

Consumatorii din Rep. Moldova vor utiliza în gospodăriile lor pe parcursul a două zile,  astăzi și mâine, gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis, iar ulterior prin conducte din Grecia, Bulgaria și România. Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate, importate de societatea pe acțiuni Energocom de la compania grecească DEPA.

Rep. Moldova va achiziționa în primele două zile ale lunii aprilie 2,6 milioane de metri cubi de gaze din Statele Unite, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Într-un comentariu oferit pentru Radio Chișinău, directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, a precizat că este vorba despre o testare, în eventualitatea de a fi luate în calcul mai multe surse de aprovizionare cu gaze.

„Avem posibilitatea să învățăm ceva nou pentru activitatea noastră curentă, de a lucra cu gazul lichefiat. Din acest considerent s-a ajuns la un consens de a cumpăra și importa primul LNG către Rep. Moldova. Acest LNG este adus din America, dar nu este o prioritate să fie SUA. Poate fi și o altă țară care poate extrage și vinde LNG și către alte contrapărți. Vom căuta cele mai bune condiții și optime prețuri pentru consumatorii, cetățenii Rep. Moldova”, a declarat Victor Bînzari .

Victor Bînzari a spus, totodată, că nu poate oferi detalii despre costuri, invocând secretul comercial.

„Este un preț competitiv, aproape de piață. Reieșind din faptul că este o chestiune comercială și nu avem acceptul partenerului de a comunica acest preț, nu avem posibilitatea, din păcate să spunem, dar este foarte aproape de ceea ce există pe piață acum”, a spus Victor Bînzari .

Jurnalistul și expertul în energetică, Ion Preașcă, este de părere că un asemenea pas contribuie la securitatea energetică a Rep. Moldova.

Cred că acest pas este dictat și de situația din regiune. Noi vedem că, de exemplu, gazele din SUA sunt de aproape cinci ori mai ieftine decât cele din Europa. Contează și modul în care negociezi costul de transport. Ar fi posibil să fie mai rezonabil să cumperi gaze de acolo decât de la Gazprom sau alt furnizor din regiune”, a spuys Ion Preașcă.

SA Energocom a început colaborarea cu întreprinderea grecească DEPA în luna aprilie 2023. Anul trecut compania respectivă a câștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în Republica Moldova, atât pentru consum curent, cât și pentru stocare în depozite.

Autor: Mihaela Dicusar

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău