Gaze din România, doar din anul 2015 (Adevărul)

  • 26 Noiembrie 2012 09:48
Gaze din România, doar din anul 2015 (Adevărul)

Valeriu Lazăr susține că o alternativă reală la gazele rusești pentru Republica Moldova va apărea doar peste trei-patru ani.

Gaze din România, doar din anul 2015, titrează Adevărul. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, susține că o alternativă reală la gazele rusești pentru Republica Moldova va apărea doar peste trei-patru ani, când ar putea fi realizat proiectul transnațional Nabucco West prin care metanul mai ieftin din Azerbaidjan va putea ajunge în Europa de Sud-Est și Europa Centrală. „Republica Moldova va putea primi gaz din surse alternative după aderarea României la acest proiect“, a afirmat oficialul.

La bloc, cu sobă și hogeag la geam. Adevărul relevă că în multe orașe mici încă există blocuri cu hornuri scoase prin perete, chiar dacă localitățile sunt conectate la gaz. Oamenii spun că este prea scump să-și instaleze sisteme autonome și sunt nevoiți să se încălzească la sobe cu lemne, deși specialiștii avertizează că își pun viața în pericol. În orice moment poate izbucni un incendiu sau se pot intoxica inhalând monoxid de carbon.

Autoritățile de la Chișinău au reacționat la articolul în care „Adevărul“ relata despre intenția companiei germane Draexlmaier de a renunța la construcția celei de-a treia uzine la Bălți și promit să găsească soluții pentru aplanarea conflictului. Problemele au apărut în urma unor controale la Draexlmaier, Fiscul obligând compania să achite amenzi de milioane de lei.

Forța a treia, o necropolă cu mumii, susține Constantin Tănase în Timpul de astăzi. Autorul se întreabă cine va mai dori să voteze pentru partiduțe legate de numele lui Stepaniuc, Roșca, Dodon, Mișin ș.a.m.d.? Dar anume aceștia, azi, pretind a reprezenta „forța a treia”, „de alternativă”. Ce pot propune „de alternativă” acești politicieni?- se întreabă editorialistul de la Timpul. Autorul crede că și după următorul scrutin vom avea o guvernare - copie după actuala Alianță. El nu exclude și un alt scenariu: o nouă Alianță din care să facă parte și PCRM, dar fără unul din actualele componente ale AIE.

În scuarul Gării Feroviare au început lucrările de instalare a monumentului victimelor represiunilor staliniste, mai notează Timpul. Din fața Gării Feroviare în anii 1940-1949 mii de familii de moldoveni au fost deportate în Siberia sau Kazahstan de autoritățile sovietice. Lucrarea sculptorului Iurie Platon, reprezintă o alegorie a mașinăriei regimului dictatorial sovietic care a macinat popoare întregi.

Observatorul de Nord face o comparație între ambasadorul UE la Chișinău, Dirk Schuebel și trimisul Kremlinului Dmitrii Rogozin. Dirk Schuebel care își încheie misiunea diplomatică în Republica Moldova va lăsa un mare sentiment de încredere față de sprijinul acordat de Uniunea Europeană, susține autorul. În schimb, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a stat în Republica Moldova doar două zile, dar în această perioadă scurtă a dovedit că Kremlinul preferă în continuare politica șantajului bădărănesc și a condiționărilor obraznice, citim în Observatorul de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:5,14 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău