Gaza, lovită peste noapte de forțele israeliene. Israelul anunță că întrerupe aprovizionarea în Gaza cu electricitate, combustibil și bunuri

  • 08 Octombrie 2023 08:45
Gaza, lovită peste noapte de forțele israeliene. Israelul anunță că întrerupe aprovizionarea în Gaza cu electricitate, combustibil și bunuri

Armata israeliană a cerut sâmbătă locuitorilor din șapte zone diferite din Gaza, blocată de mult timp, să își părăsească locuințele și să se mute în centrele orașelor sau să se refugieze în adăposturi. Atacul aerian lansat de israelieni asupra Gaza, sâmbătă noaptea, a fost descris martori pe twitter ca fiind unul masiv si continuu.

Martorii au declarat pentru BBC că zeci de familii au început să își părăsească locuințele și să se adăpostească în școli administrate de ONU.

Peste 230 de locuitori din Gaza au fost uciși și alți 1.000 au fost răniți până în prezent, potrivit oficialilor de acolo.

De asemenea, potrivit G4Media, Gaza a fost aruncată în întuneric sâmbătă seara, când autoritățile israeliene au întrerupt alimentarea cu energie electrică a teritoriilor sale. Împreună cu Egiptul, Israelul a blocat Fâșia Gaza încă din 2007, invocând motive de securitate.

Israelul controlează spațiul aerian deasupra Fâșiei Gaza și a țărmului acesteia și restricționează cine și ce bunuri pot intra și ieși prin punctele sale de trecere a frontierei, relatează BBC. În mod similar, Egiptul controlează cine intră și cine iese prin frontiera sa cu Gaza.

Cabinetul politic și de securitate al Israelului s-a reunit, sâmbătă seară, pentru a stabili răspunsul țării la atacurile surpriză ale Hamas, relatează CNN. Cabinetul a luat „o serie de decizii operative cu scopul de a provoca distrugerea capacităților militare și guvernamentale ale Hamas și ale Autorității Palestiniene”, potrivit unei declarații transmise de Biroul premierului din Israel.

„Începem un război lung și dificil. Războiul ne-a fost impus de un atac sângeros al Hamas”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Prima fază se termină în aceste ore cu distrugerea majorității forțelor inamice care au intrat pe teritoriul nostru.

În același timp, am început formația ofensivă și ea va continua fără rezerve și fără pauză până când obiectivele sunt atinse”, a spus Netanyahu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău