Gata cu Gmail-ul de pe Huawei! Google și Android rup relațiile cu compania chineză

  • 20 Mai 2019 09:13
Gata cu Gmail-ul de pe Huawei! Google și Android rup relațiile cu compania chineză

Gigantul american Google, al cărui sistem de operare mobil Android echipează imensa majoritate a smartphone-urilor în lume, a anunțat, duminică, că începe să-și suspende relațiile cu compania chineză de telecomunicații Huawei, care face parte dintre cele considerate "riscante" de Washington, transmite AFP.

Pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul, președintele american Donald Trump a interzis săptămâna trecută grupurilor americane să facă comerț în telecomunicații cu companii străine considerate periculoase pentru securitatea națională, o măsură ce vizează în special Huawei, gigantul chinez de telecomunicații, considerat "oaie neagră" de către Washington, amintește sursa citată.

Grupul figurează pe o listă de companii suspecte cu care nu se poate face comerț decât după ce se obține unda verde de la autorități, stabilită de Departamentul de Comerț al Statelor Unite.

"Ne vom conforma acestui decret și îi vom examina implicațiile", a declarat Google într-un e-mail către AFP.

Implicațiile pot fi importante deoarece, la fel ca toate grupurile tehnologice, Google trebuie să colaboreze cu producătorii de smartphone-uri pentru a-și face sistemele compatibile cu telefoanele.

Astfel, Google va trebui să oprească activitățile ce implică transfer de tehnologii care nu sunt publice (adică cele "open source"), ceea ce ar forța producătorul chinez să utilizeze doar versiunea "open source" de la Android, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

Huawei nu va mai putea accesa aplicațiile și serviciile proprietatea Google, precum Gmail, de exemplu.

Solicitat de AFP să-și exprime poziția, Huawei nu a răspuns.

El a denunțat săptămâna trecută "restricții nerezonabile care vor încălca drepturile" grupului chinez.

Compania cu sediul în Shenzen (sudul Chinei) este de mult timp urmărită de autoritățile americane care o suspectează de spionaj în folosul Beijingului, ceea ce ar fi contribuit în mare măsură la spectaculoasa sa expansiune internațională.

În primul trimestru, Huawei a vândut 59,1 milioane de smartphone-uri, adică o cotă de piață de 19%, mai mult decât grupul american Apple, dar încă în spatele liderului, sud-coreeanul Samsung.

Huawei este unul dintre lideri în 5G, noua generație de internet mobil în curs de introducere.

Primele două economii ale lumii se confruntă impunându-și reciproc taxe vamale, în timp ce tehnologia este un punct central al acestei lupte.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
12
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:5,7 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
15
Fri
17

Curs oficial BNM 31 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău