Gardul ridicat de Ungaria lasă ȘOMERI în trei țări

  • 24 Septembrie 2015 12:15
Gardul ridicat de Ungaria lasă ȘOMERI în trei țări

Gardul ridicat de autoritățile maghiare de-a lungul granițelor cu România și Serbia pune în pericol un proiect european ce ar fi trebuit să creeze aproape 2.000 de locuri de muncă.

Este vorba despre construirea unui parc industrial transfrontalier, în valoare de aproximativ patru milioane de euro. Pentru toate cele trei țări implicate în proiect este o pierdere enormă având în vedere că, în localitățile de lângă granițe, este o nevoie acută de locuri de muncă.

În locul unde se întâlnesc granițele României, Ungariei și Serbiei ar fi trebuit construit un parc industrial frontalier. Însă proiectul ar putea să nu fie niciodată realizat din cauza gardului ridicat de autoritățile maghiare de-a lungul frontierei lor.

100 de hectare ar fi trebuit să aibă parcul industrial, iar studiul de fezabilitate, plătit de Uniunea Europeană, a fost făcut deja. Peste 100 de firme din cele trei țări ar fi putut să-și înceapă o afacere. Construcția ar fi trebuit să înceapă în scurt timp, însă primarii din zonă se tem că acest lucru nu se va mai întâmpla.

„Acest gard este cea mai mare piedică în calea proiectului care s-a ridicat deja între Ungaria și Serbia. Eu sper că va veni ziua când acest gard nu se va ridica totuși și între România și Ungaria”, a spus Ioan Bohancău, primarul comunei Beba Veche.

Și peste graniță, în Ungaria, la Kubekhaza, există aceleași temeri. Mulți localnici sperau să își găsească în sfârșit un loc de muncă.

„Ar fi fost foarte important ca oamenii să aibă de muncă. Aici sunt foarte mulți oameni fără serviciu. Sunt mulți care lucrează în administrația locală”, spune un localnic.

„Acest proiect probabil ar fi adus mai mulți localnici aici și localitatea noastră s-ar fi dezvoltat mai departe”, spune altcineva.

„Cred că trebuie să renunțăm la el, ne-am otrăvit relațiile, nu cred că se va mai realiza în atmosfera de acum”, a spus și Robert Molnar primarul comunei Kubekhaza.

Pe de altă parte, conducerea Consiliului Județean Timiș, unul dintre principalii beneficiari ai parcului, spune că proiectul a fost deja blocat pentru că autoritățile maghiare nu au respectat înțelegerea.

„Partea maghiară - care au fost de fapt și inițiatorii acestui proiect - și-au asumat ei să realizeze din punct de vedere al utilităților. Atât timp cât partea maghiară nu își face temele, nu putem să mergem mai departe pentru a obține finanțarea. Gardul este o problemă de perioadă foarte scurtă. Dar sunt ferm convins că, în momentul în care lucrurile vor reveni la normal, va dispărea și acel gard și proiectul va putea fi finalizat”, a spus Călin Dobra, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Gardul pe care Ungaria vrea să-l construiască la granița cu România ar putea opri și alte proiecte.

„Un alt proiect pe care l-am văzut fezabil până acum, proiectat din fondurile comunei Kubekhaza, este un drum de 1,6 kilometri, construit împreună cu Beba Veche. Avem toate aprobările de construcție, guvernul ungar l-a aprobat de asemenea, la fel și autoritățile române. Dar mă tem că, din cauza atmosferei de acum, care afectează și Ungaria, nu vreau să spun că o cauzează, mă tem că și acest proiect va eșua”, a mai spus primarul comunei Kubekhaza.

Armata maghiară a făcut deja măsurători la granița cu România pentru a construi un gard în continuarea celui de la frontiera cu Serbia.

Sursa: digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău