Gardienii economiei mondiale se întrunesc la Bali „fără măsurile adoptate în 2008, iar acțiunile coordonate de atunci par o anomalie”

  • 08 Octombrie 2018 15:11
Gardienii economiei mondiale se întrunesc la Bali „fără măsurile adoptate în 2008, iar acțiunile coordonate de atunci par o anomalie”

La un deceniu după ce gardienii economiei mondiale s-au unit pentru a salva lumea de recesiune, astfel de politici de amploare au dispărut, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din întreaga lume se pregătesc să se întâlnească săptămâna aceasta la Bali, Indonezia, pentru reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, însă vor face acest lucru fără măsurile adoptate în 2008 iar acțiunile coordonate de atunci par o anomalie.

Exact în urmă cu zece ani, Rezerva Federală americană și alte cinci mari bănci centrale din întreaga lume au decis să acționeze în mod coordonat și să reducă dobânzile. Ulterior au adoptat stimulente monetare pe măsură ce economia mondială se îndrepta spre recesiune.

Bloomberg subliniază că este greu să vedem astăzi astfel de acțiuni în forță combinate. În primul rând, politica monetară nu mai are impactul pe care îl avea. Chiar dacă Fed a început să înăsprească politica monetară, dobânda medie de politică monetară în țările dezvoltate este de doar un procent, fiind mult sub nivelul înregistrat înaintea crizei.

În data de 8 octombrie 2008, a fost Banca Centrală a SUA, sub conducerea lui Ben Bernanke, cea care a preluat conducerea și a convins și alte bănci centrale să reducă dobânzile în mod coordonat. "Rezerva Federală a fost banca centrală a lumii", spune fostul oficial Fed, Edwin Truman. Potrivit acestuia, în prezent Fed nu ar mai putea oferi un astfel de sprijin având în vedere politicile mai naționaliste ale președintelui Donald Trump.

În plus, atât Fed dar și Banca Centrală Europeană sunt criticate de politicieni pentru acțiunile lor. Aceste critici ar putea reduce dorința de unitate transfrontalieră dacă va mai apărea o criză, susține Nathan Sheets, care în urmă cu zece ani era directorul diviziei de finanțe internaționale la Fed. "Ar putea fi mai multă supraveghere politică cu privire la posibilitatea ca o altă țară să îți dicteze politica monetară", spune Nathan Sheets.

Aceste obstacole politice ar putea să se dovedească extrem de dificile dacă va fi nevoie ca Fed să reactiveze liniile de swap valutar prin care a oferit dolari altor bănci centrale în timpul crizei. Aceste linii s-au dovedit cruciale pentru a rezolva problemele de lichiditate cu care s-a confruntat sistemul financiar global în urmă cu un deceniu, dar care ulterior au fost criticate de unii parlamentari republicani pentru că au oferit dolari băncilor străine.

În prezent, băncile centrale practică dobânzi de politică monetară extrem de reduse și urmăresc traiectorii diferite, în timp ce miniștrii de Finanțe sunt paralizați de datorii. În plus, Guvernele urmăresc agende naționaliste, și nu globale, fiind confruntate cu probleme precum Brexit, războaiele comerciale, creșterea prețului petrolului și monedele volatile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău