Garanții de securitate pentru Rusia: Macron refuză ''polemicile acolo unde ele nu există''

  • 06 Decembrie 2022 16:37
Garanții de securitate pentru Rusia: Macron refuză ''polemicile acolo unde ele nu există''

Președintele francez Emmanuel Macron a respins marți orice fel de polemică "acolo unde ea nu există", după afirmațiile sale referitoare la viitoarele garanții de securitate pentru Rusia, care au fost prost primite la Kiev și în țări din estul Europei, relatează Agerpres.

"Cred că nu ar trebui să facem mare caz de asta, încercând să creăm polemici acolo unde ele nu există", a declarat el la sosirea la summitul UE-Balcani, ce se desfășoară la Tirana.

"Am spus întotdeauna același lucru, adică în final, în discuțiile pentru pace, vor exista subiecte teritoriale asupra Ucrainei și ele țin de ucraineni, și vor exista probleme de securitate colectivă asupra întregii regiuni", a adăugat Macron.

"Este același lucru pe care l-am spus de la început, același lucru la care noi am lucrat de altfel în februarie, martie și care a constituit obiectul discuțiilor", a afirmat în continuare Emmanuel Macron, referindu-se la tentative, în special din partea sa - în cursul unei întâlniri cu Vladimir Putin în 7 februarie la Kremlin - de a oferi garanții Rusiei referitoare la prezența NATO la frontierele sale cu scopul de a încerca să evite un război în Ucraina.

Macron a explicat sâmbătă că a avut un schimb de opinii cu președintele american Joe Biden despre "arhitectura de securitate în care vrem să trăim mâine", evocând faptul că vor trebui oferite "garanții pentru propria securitate Rusiei în ziua în care ea va reveni la masa negocierilor".

"Unul dintre punctele esențiale este teama că NATO vine până la porțile sale, adică desfășurarea de arme care pot amenința Rusia", a explicat el atunci la canalul francez de televiziune TF1.

Aceste declarații au suscitat critici în Ucraina și în unele țări din Europa de Est, care au poziții ferme față de Rusia și îl acuză pe Macron că ar fi prea indulgent și că ar lăsa prea multe uși deschise Moscovei.

"Cineva vrea să ofere garanții de securitate unui stat terorist și ucigaș?", a întrebat retoric secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, pe Twitter.

În opinia ministrului adjunct de externe polonez, Marcin Przydacz, Macron "comite o eroare spunând ceea ce spune", iar Occidentul trebuie să ducă o "politică de izolare" a Moscovei.

"Vladimir Putin are o structură mentală care face ca orice tentativă de contact, de calmare, să îl întărească psihologic", a declarat el într-un interviu la postul de radio RMF FM.

Vicepremierul leton Artis Pabriks a apreciat în Financial Times că ideea de a oferi garanții de securitate Rusiei "înseamnă să cazi în capcana poveștii lui Putin, potrivit căreia Occidentul și Ucraina sunt responsabili de război".

Ieșirea din conflictul ucrainean se va face oferind "garanții de securitate Ucrainei", a declarat la rândul său luni șeful diplomației UE, Josep Borrell, adăugând că despre "cele pentru Rusia, vom vorbi mai târziu".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău