GALERIE FOTO | Ziua Armatei Române, marcată și în R.Moldova. „Suntem și noi români și cum să nu comemorăm ostașii care și-au dat viața pentru apărarea Țării?”

  • 25 Octombrie 2019 13:30
GALERIE FOTO | Ziua Armatei Române, marcată și în R.Moldova. „Suntem și noi români și cum să nu comemorăm ostașii care și-au dat viața pentru apărarea Țării?”

Ziua Armatei Române este marcată astăzi și în Republica Moldova. O ceremonie de comemorare a eroilor români a avut loc la Cimitirul Eroilor din Chișinău, unde s-au adunat oameni de toate vârstele și membri ai asociaților de veterani.

Manifestațiile au început cu un ceremonial religios, depuneri de flori și discursuri. La cimitirul eroilor de pe bulevardul Decebal, unde își au somnul de veci soldați de diferite naționalități, au venit oameni de toate vârstele pentru a aduce un omagiu ostașilor căzuți în lupte și pentru a marca Ziua Armatei Române.

„Vin în fiecare an în această zi la cimitir. Cât voi trăi voi veni la eroii români, pentru că suntem și noi români, aici, în Basarabia”.

„Suntem și noi români și cum să nu comemorăm ostașii care și-au dat viața pentru apărarea Țării. Cimitirul acesta l-au vândut, l-au croit, ne-a mai rămas bucățica aceasta și dacă nu avem grijă de ea, cred că va fi foarte rău”.

Ada Vâlcu are 75 de ani și îți amintește cum au fost dezgropate osemintele ostașilor înhumați la Cimitirul de pe bulevardul Decebal.

„Am venit să comemorăm eroii noștri de suflet care și-au dat viața pentru Basarabia. Datorită lor avem dreptul să trecem Prutul, să vorbim liber românește, să ne amintim de istoria care ne-a fost interzisă. Lucrând ca medic la policlinica feroviară, în 1980, vedeam mașinile care dezgropau osemintele. Auzeam tocmai de la policlinică. Îmi curgeau lacrimile și mă întrebam de ce nu-i lasă să-și doarmă somnul de veci. Zile la rând, mașini pline tot duceau oseminte și nu știu unde”, a mărturisit Ada Vâlcu.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că Armata Română și-a cinstit dintotdeauna eroii.

„Ne-am adunat cu toții, pe de o parte pentru a le mulțumi bravilor soldați pentru sacrificiul depus de-a lungul anilor pentru devenirea României ca stat independent și suveran, și pe de altă parte pentru a vărsa o lacrimă de recunoștință în acest cimitir improvizat unde își dorm somnul de veci bravi ostași români, austrieci, ruși , francezi, cehi, polonezi, care și-au pus dragostea de țară deasupra propriei lor vieți”, a subliniat ambasadorul.

Cimitirul de pe bulevardul Decebal a fost mulți ani în paragină. În acest an asociația Unirea ODIP a inițiat reabilitarea și curățarea cimitirului, însă proiectul bate acum pasul pe loc, din cauza unei plângeri penale.

„Am reușit să evacuăm 28 de mașini de mare tonaj de pământ, am întărit albia ca pământul să nu se mai lase cu greutate peste gard. Gardul a fost reclădit și returnat din beton armat. Însă, colegii noștri care trebuiau să participe la lucrările de reparație au depus o plângere penală pentru că noi nu am fi reparat după schița originală, deși o astfel de schiță nu exisă”, a afirmat președintele Asociației Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi.

Fiind amenajat în anii 1918-1942, Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost distrus în 1956, iar trei ani mai târziu pe locul lui a fost construit un spital, demolat ulterior. Cea mai mare parte a terenului a fost vândută pentru construirea unor blocuri de locuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău