GALERIE FOTO| Vaccinul donat de România a ajuns la Chișinău. „Este important să aducem speranță că vom reuși să ieșim din această năpastă. Este un cadou de mărișor în primul rând pentru medici”
-
27 Februarie 2021 15:42
Primul lot de vaccinuri împotriva COVID donate de România a ajuns Chișinău. Este vorba de 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, din cele până la 200.000 de doze pe care România oferă ca ajutor umanitar cetățenilor Republicii Moldova.
Vaccinurile au fost transportate cu o aeronavă SMURD care a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău, sâmbătă, 27 februarie. Loturile de vaccin au fost preluate de autoritățile din R. Moldova.
Ajutorul a fost întâmpinat de Ambasadorul României, E.S. Daniel Ioniță și președinta Republicii Moldova Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu a declarat că este bucuroasă că astăzi am primit primele doze de vaccin din generoasa donație promisă de președintele României Klaus Iohannis. Ea a mulțumit celor implicați în dialogul cu producătorii. Maia Sandu a declarat că este foarte recunoscătoare României pentru acest vaccin. Este tare importantă pentru că merge pentru medicii din prima line, va ține sănătoși medicii care ne vor ajuta pe noi, a spus Maia Sandu. Ea a menționat că de luni va fi aplicat mecanismul de vaccinare. Președinta Maia Sandu a spus că este gata să se vaccineze.
Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță a spus că astăzi au sosit primele 21 600 doze din cele 200 mii pentru R. Moldova. „Mă bucur că primele doze de vaccin vin din România și nici nu putea fi altfel, având în vedere relațiile speciale dintre cele două state. Acest gest simbolic este un mesaj de susținere a noastră pentru cetățeni, centrat pe valorile europene. Este important să aducem speranță că vom reuși să ieșim din această năpastă. Este un cadou de mărișor în primul rând pentru medici. Dacă vom reuși să vindecăm medicii vom ieși și noi din pandemie”, a spus Daniel Ioniță.
La ceremonia de întâmpinare a primelor doze de vaccinuri a participat și ambasadorul UE la Chișinău Peter Michalko. El a exprimat gratitudine României pentru această donație generoasă. „Sunt mândru că acest ajutor a putut să vină cu susținerea Mecanismului UE de protecție civilă. Acest gest arată cât de puternică este solidaritatea UE și a țărilor membre și am arătat asta de multe ori. România deja multe ori a anunțat această susținere și solidaritate și acest moment este special. Este important că acest ajutor este folosit pentru protejarea celor din prima linie, cei mai vulnerabili, ca să ieșim din pandemie. UE va continua această susținere și va fi adus și lotul COVAX și altele în viitor”, a spus Peter Michalko.
Primii vor fi vaccinați medicii și personalul medical implicat în prima linie a luptei împotriva COVID-19, din sistemul de sănătate al Republicii Moldova, cei care lucrează în secțiile de profil Covid, secțiile de terapie intensivă (aproximativ 9000 de lucrători medicali). Decizia privind începutul vaccinării și repartizarea primelor doze de vaccin urmează să fie luată luni de Minister, a anunțat secretarul de stat la MSMPS Tatiana Zatîc. Ea a menționat că vaccinurile vor fi depozitate la ANSP și că sunt asigurate condițiile de păstrare, la temperatura +2, +8 C. Vaccinurile urmează să fie repartizate în 117 centre de vaccinare din R. Moldova. Este vorba de instituțiile medico-sanitare spitalicești, instituțiile de asistență medicală de nivel raional, primele vor fi antrenate în procesul de imunizare. Tatiana Zatîc a menționat că în perioada 28 februarie – 3 martie este așteptat un alt lot de vaccin donat pe platforma COVAX, 14 400 de doze AstraZeneca. Tatiana Zatîc a menționat că pe platforma Covax urmează să sosească în R. Moldova și 24600 de doze de vaccin Pfizer.
Această donație face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunțat de președintele României Klaus Johannis cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în 29 decembrie 2020.
Săptămâna trecută, România a trimis în Republica Moldova un important ajutor umanitar în lupta cu noul coronavirus. Echipamente medicale vitale pentru protecția medicilor și cetățenilor, în valoare de 2,3 milioane de euro, sunt repartizate în spitalele din Republica Moldova.