GALERIE FOTO | Revista „Timpul” din România, lansată la Chișinău. Adrian Dupu: „Scopul ediției din R. Moldova este să unească oamenii de cultură de pe ambele maluri ale Prutului”
-
14 Mai 2021 20:15
Revista „Timpul” din România a fost lansată astăzi la Chișinău în varianta tipărită și în ediția pentru Republica Moldova, în cadrul unui eveniment public la care au participat oficiali de la București, scriitori și oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.
„Timpul” din România, revista la care a scris și poetul Mihai Eminescu, a fost relansat acum două luni în România, fiind create mai multe ediții locale. Scopul ediției din Republica Moldova este să unească oamenii de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, a menționat la evenimentul de lansare secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.
„Revista ”Timpul” lui Eminescu se întoarce în Republica Moldova. Elevi și studenți care vor să creeze cultură vor avea posibilitatea să se evidențieze prin acest proiect. Este un proiect care unește oamenii de cultură, un proiect care va duce la consolidarea comunității de limbă, cultură și spiritualitate care leagă cele două maluri ale Prutului”, a declarat el.
Și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a salutat lansarea acestui proiect. „Sunt convins că ideea eminesciană, gândurile lui vor fi duse mai departe prin tot ce faceți dumneavoastră”, a subliniat diplomatul.
Compozitorul Eugen Doga a menționat importanța revistei în Republica Moldova în contextul în care există puțină presă scrisă în limba română și a amintit rolul ziarului „Timpul” în perioada formării României și în care a colaborat la el Mihai Eminescu. „Este un punct de revenire la „Timpul” lui Eminescu. Un ziar tăios care a avut o misiune foarte importantă în perioada în care a fost creată România. Este Important pentru noi inclusiv pentru că sunt foarte puține ziare (de limba română) în Chișinău”.
Redactorul-șef al ediției din Republica Moldova, scriitorul Dumitru Crudu a declarat că „Timpul” se va diferenția prin abordarea unor teme „care ne încurcă să mergem înainte, să ne apropiem cei din Basarabia cu cei din România”. El a precizat că vor fi publicate cronici literare, poezii, inclusiv scrise de autori din Republica Moldova care locuiesc peste hotare, dar și alte tipuri de publicistică literară și de educație.