GALERIE FOTO | Redeschiderea grădiniței-creșă din comuna Răspopeni. Daniel Ioniță: „Este una dintre cele peste 1.100 de grădinițe care au putut fi renovate și reconstruite în R.Moldova cu o susținere financiară importantă din partea Guvernului României”

  • 12 August 2021 16:28
GALERIE FOTO | Redeschiderea grădiniței-creșă din comuna Răspopeni. Daniel Ioniță: „Este una dintre cele peste 1.100 de grădinițe care au putut fi renovate și reconstruite în R.Moldova cu o susținere financiară importantă din partea Guvernului României”

În comuna Răspopeni din raionul Șoldănești astăzi a fost redeschisă grădinița-creșă după ce a fost renovată cu ajutorul donațiilor primite din partea României în valoare de 500 mii lei. Până în prezent, peste o mie o sută de grădinițe din Republica Moldova au fost renovate cu suportul statului român care a contribuit cu mai mult de 29 de milioane de euro. La eveniment au luat parte Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, autoritățile publice locale, părinți dar și copii.

Grădinița-creșă din comuna Răspopeni, raionul Șoldănești, a fost renovată în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova. Proiectul a fost realizat prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe. La evenimentul de recepție a lucrărilor, primarul localității, Nicolae Gonța a adus mulțumiri Guvernului României pentru ajutorul acordat.

Noi am beneficiat de jumătate de milion de lei. Și în urma acestor lucruri, am implementat proiectul, la rândul ei, primăria a achitat lucrările de  proiectare, pentru că eram pregătiți deja. Pentru ca să fie implementat un proiect, trebuie să dispui de o bază de date, să dispui de niște acte, pentru că la depunerea pachetului de documente trebuie să fie făcute lucrările de proiectare, expertizat și cu toate verificările. Astfel, am fost selectați de către Fondul de Investiții, pentru care le mulțumim pentru asistența acordată. Și, iată-ne în anul 2021 suntem la inaugurarea și recepția lucrărilor executate cu suportul Guvernului României, pentru care le mulțumim frumos.

Realizarea acestui proiect a contribuit la crearea condițiilor mai bune de educație timpurie pentru 3 grupe de copii frecventate de 60 copii preșcolari, precum și pentru cadrele didactice și personalul auxiliar din grădiniță. Acest proiect a fost făcut în folosul localnicilor și al cetățenilor Republicii Moldova în scopul educației copiilor, ce sunt viitorul unei națiuni, a afirmat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Această grădiniță este una dintre cele peste 1100 de grădinițe care au putut fi renovate și reconstruite în Republica Moldova cu o susținere financiară importantă din partea Guvernului României. Este semnificativ faptul că, vedeți, regimurile politice vin și pleacă, dar astfel de obiective rămân. Și rămân pe loc în folosul cetățenilor, în folosul locuitorilor Republicii Moldova în scopul educației copiilor, copii reprezintă cea mai valoroasă resursă a unei națiuni, iar educația fiind esențială pentru că doar prin educație reușești să șlefuiești spre binele țării această resursă valoroasă

Până în momentul de față, peste o mie o sută de grădinițe au beneficiat de ajutoare din partea guvernului României care a alocat în acest scopuri peste 29 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău