GALERIE FOTO | Primul lot de ajutoare românești, care conține o tonă de medicamente și echipamente în valoare de peste 650 de mii de lei, a ajuns în R. Moldova. Ala Nemerenco: Aceste ajutoare sunt foarte importante pentru medicii din R. Moldova
-
06 Ianuarie 2021 12:55
Primul lot de ajutoare românești, anunțat de liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis în timpul vizitei sale la Chișinău, a ajuns în Republica Moldova. Lotul conține o tonă de medicamente, dar și echipamente în valoare de peste 650 de mii de lei, pentru combaterea pandemiei de COVID-19, donate de Ministerul Apărării Naționale din România, transmite Radio Chișinău.
Lotul de asistență, transmis astăzi Spitalului Clinic Militar Central de la Chișinău, se înscrie în șirul acțiunilor prietenești din partea României în vederea combaterii COVID-19. Acesta conține medicamente, echipamente și consumabile menite să favorizeze măsurile de protecție a personalului medical precum și pentru prevenirea și combaterea maladiei. Este vorba de ”Clorom”, combinezoane, măști și viziere de protecție, alcool sanitar și măști chirurgicale.
Această asistență este rezultatul angajamentelor pe care România și le-a asumat față de cetățenii Republicii Moldova, a menționat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, prezent la eveniment. El a amintit că Bucureștiul a oferit și până acum sprijin Republicii Moldova în lupta cu virusul COVID-19.
Aceste ajutoare sunt foarte importante pentru medicii din Republica Moldova și ne ajută să facem față infecției, a declarat consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco. Ea a menționat importanța colaborării dintre Chișinău și București în contextul crizei pandemice.
Și ministrul apărării Victor Gaiciuc i-a mulțumit României pentru sprijinul acordat.
Amintim că în cadrul vizitei sale la Chișinău, pe 29 decembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat un nou pachet de asistență pentru Republica Moldova. Astfel, Bucureștiul ne va oferi 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID, dar și medicamente și echipament medical. Totodată, în perioada următoare, la Chișinău vor veni experți din România care vor oferi asistență pentru a pune la punct strategia de vaccinare.
De asemenea s-a decis reluarea finanțării pentru proiecte concrete în baza unui grant nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, sprijin pentru agricultori sub formă de 6.000 de tone de motorină, sprijin pentru societatea civilă și mass-media în valoare de cel puțin 250 de mii de euro.