GALERIE FOTO | Masă rotundă cu tema „30 de ani de la conflictul armat de la Nistru”, organizată la Chișinău. Istoric: „R. Moldova a fost practic prima țară agresată de Federația Rusă pentru a împiedica integrarea în marea familie europeană”

  • 17 Iunie 2022 14:29
GALERIE FOTO | Masă rotundă cu tema „30 de ani de la conflictul armat de la Nistru”, organizată la Chișinău. Istoric: „R. Moldova a fost practic prima țară agresată de Federația Rusă pentru a împiedica integrarea în marea familie europeană”

Zilele acestea se împlinesc 30 de ani de la Bătălia de la Tighina, una dintre cele mai sângeroase lupte din războiul de la Nistru. De la 19 și până în dimineața zilei de 22 iunie aproximativ 200 de persoane din cadrul forțelor moldovene și-au pierdut viața iar alte 300 au fost rănite. O masă rotundă cu tema ”30 de ani de la conflictul armat de la Nistru” a fost organizată astăzi de către Agenția pentru Știință și Memorie Militară împreună cu Academia Militară a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun” și Institutul de Istorie. La eveniment au participat oameni de știință, istorici dar și participanți la operațiunile militare din anul 1992.

În vara anului 1992 colonelul în rezervă Andrei Covrig era pe platourile de luptă la Tighina. El spune că anumite lucruri nu le va uita niciodată.

”Până la sfârșitul vieții am să țin minte polițiștii din sediul de poliție de la Tighina. Undeva vreo 30 de persoane care au decedat. Țin minte că am intrat în sediul Poliției și am văzut tricolorul și pe el agățate fotografiile celor care au decedat”.

Războiul de la Nistru a însemnat o încercare brutală a Federației Ruse de a stopa cursul european al Rep. Moldova, apropierea de România și o eventuală ReUnire, consideră istoricul Nicolae Enciu. Potrivit lui, la trei decenii de la acele lupte sângeroase ne aflăm aproximativ în aceeași situație cu Rusia care a provocat un război neprovocat asupra Ucrainei pentru a o împiedica să acceadă în Alianța Nord Atlantică și Uniunea Europeană.

”Republica Moldova a fost practic prima țară agresată de Federația Rusă pentru a împiedica integrarea Rep. Moldova în marea familie europeană și a menține Rep. Moldova în spațiul de influență, de dominație politică, geo-politică, economică a Federației Ruse, acel concept dezvoltat actualmente, concept privind lumea slavă”.

Războiul a fost un test pentru a ne confirma și determina în realizarea practică a obiectivelor de independență, suveranitate, dezvoltare democratică a statului proclamat Rep. Moldova. Războiul de la Nistru a reprezentat faza activă a unui război hibrid al Rusiei în Rep. Moldova consideră generalul de divizie Ion Coropcean.

”Acest război hibrid l-am trecut și noi, numai nu îl conștientizam. Era sub direcțiile atât de acțiuni politice, diplomatice, economice, ideologice, de propagandă. Iar atunci când acestea au eșuat, la 2 martie când țara noastră a fost acceptată în Organizația Națiunilor Unite ca stat membru cu drepturi depline,  au trecut la faza activă, la faza militară a războiului și am fost nevoiți să ne demonstrăm capacitatea noastră de a ne apăra aceste valori de independență și suveranitate”.

 Acest război a fost o piatră de încercare iar în același timp o temelie pentru crearea și formarea statului independent Rep. Moldova, este de părere și Gherghe Balan, fostul vicepremier pentru Reintegrare în prezent reprezentant al Agenției pentru Știință și Memorie Militară. Potrivit lui, ucrainenii trec acum prin ce a trecut Rep. Moldova în anul 1992 când s-a ajuns la situația creării regiunii separatiste.

”Cu prețul vieților omenești și a întregii societăți moldovenești noi am reușit să oprim această agresiunea, am reușit să ne formăm  ca stat și să existăm până în prezent acești 30 de ani. Mulțumită eroilor din 12992, statul există, mulțumită lor noi avem ceea ce aveam inclusiv perspectiva de aderare europeană. Ei atunci s-au jertfit ca noi să trecem prin acele clipe grele prin care trec acum vecinii noștri”.

Amintim că în războiul ruso - moldovenesc și-au pierdut viața în jur de 400 de persoane, 40 au fost date dispărute iar alte peste 3.500 au fost rănite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău