GALERIE FOTO | Lucrările celebrului artist Glebus Sainciuc, prezentate în formă animată la Muzeul Literaturii Române

  • 03 Octombrie 13:28
GALERIE FOTO | Lucrările celebrului artist Glebus Sainciuc, prezentate în formă animată la Muzeul Literaturii Române

La Muzeul Literaturii Române din Chișinău a fost inaugurată miercuri, 2 octombrie, expoziția „Scriitorii și Glebus Sainciuc”. Evenimentul cultural a fost deosebit prin faptul că a îmbinat tradiția artistică cu tehnologia modernă, informează MOLDPRES.

Lucrările celebrului artist Glebus Sainciuc, cunoscut pentru șarjele și bagatelele sale, au fost prezentate într-o formă animată, oferind vizitatorilor o experiență vizuală inovatoare și interactivă. 

Potrivit organizatorilor, expoziția face parte din inițiativa „Muzeele Viitorului”, un program destinat revitalizării muzeelor prin intermediul tehnologiilor de ultimă generație și al industriilor creative. „Atunci când se unesc eforturile, imaginația și creația, nu pot ieși decât lucruri foarte bune. Acest proiect îmbină mai multe realități, mai multe forme de documente, pentru că într-o sală sunt piese care se află în patrimoniul muzeului Literaturii Române, în patrimoniul muzeului sunt peste 300 de piese, tablouri, șarje și bagatele semnate de Glebus Sainciuc. De fiecare dată acestea îmbunătățesc expoziția,” a menționat Maria Șleahtițchi, directoarea Muzeului Literaturii Române.

De asemenea, secretarul de stat de la Ministerul Culturii a subliniat rolul esențial al proiectului „Muzeele Viitorului” în modernizarea și aducerea mai aproape de public a artei naționale. Potrivit lui, acest gen de proiecte vor aduce mai mulți vizitatori la muzeele din țară. „Este un proiect extraordinar, le mulțumesc colegilor cu care am lucrat la acesta, dar și care au venit cu această idee genială de a face aceasta expoziție interesantă, inovativă și creativă, aici la Muzeul Literaturii Române. Mă bucur că prin proiectul Muzeul Viitorului am reușit să integrăm acest frumos patrimoniu cultural prin intermediul tehnologiilor și industriei creative, dar cel mai important prin oamenii creativi și extraordinari pe care îi avem în țară și să dăm o nouă viață muzeelor naționale. Sper că această expoziție să fie cât mai vizitată de tinerii din Republica Moldova, să descopere și ei aceste minunate tradiții pe care le știm din povești”, a subliniat Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii.

Potrivit directorului proiectului „Tehnologiile Viitorului”, Doina Nistor, această expoziție reprezintă un pas important pentru cultura digitală din Republica Moldova.  „De azi nu doar că știu, dar am și îndrăgit aceste bagatele. Le-am descoperit într-un mod deosebit, conectat cu tehnologia, cu o experiență vizuală prin animație. Ceea ce vedem astăzi este absolut revoluționar pentru că este un produs creativ, este un produs cultural, digital, este un produs de echipă la care au pus umărul toată lumea. Este incredibil, simt că facem acum istorie și îmi face plăcere ca să fim parte din această istorie creativ-digitală” a spus Doina Nistor, director de proiect Tehnologiile viitorului.

Prezent la eveniment, pictorul Lică Sainciuc, fiul lui Glebus Sainciuc, a menționat că: „Dacă spunem bagatele iese ceva tare savant, dar în traducere sunt „niște fleacuri””.

Expoziția „Scriitorii și Glebus Sainciuc” va fi deschisă publicului din Chișinău până pe 19 octombrie și va continua cu un tur în muzeele din România. Acest proiect face parte din programul „Muzeele Viitorului”, sprijinit de Ministerul Culturii și finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Proiectul este realizat în colaborare cu Casa Imago, Riift Studio și Muzeul Național al Literaturii Române.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Câțiva nori
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
17
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău