GALERIE FOTO| Lot de echipamente medicale de protecție anti-COVID-19, donat R.Moldova cu suportul UNFPA și al Guvernului României

  • 26 Mai 2021 12:48
GALERIE FOTO| Lot de echipamente medicale de protecție anti-COVID-19, donat R.Moldova cu suportul UNFPA și al Guvernului României

Un nou lot de echipamente medicale de protecție împotriva COVID-19 a fost donat Republicii Moldova, cu suportul UNFPA, în baza contribuției financiare de peste 27 de mii de dolari a Guvernului României, prin intermediul RoAid. De această dată, măștile, vizierele și mănușile livrate vor ajunge în 47 de cabinete de planificare a familiei din Republica Moldova.

Grație echipamentelor donate, personalul medical care activează în centrele de sănătate a reproducerii vor fi mai protejați în fața virusului SARS-CoV-2 , iar cetățenilor le va fi facilitat accesul la o serie de servicii medicale spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc.

Acest lot, această donație de echipament de protecție pentru personalul medical care activează în centrele se sănătate destinate reproducerii sunt foarte importante pentru sistemul de sănătate. Aceste echipamente vor oferi acces universal la servicii de sănătate a reproducerii și sănătate sexuală. Serviciile de planificare a familiei, de contracepție, de screening cervical sunt esențiale pentru populație și vin să contribuie la îmbunătățirea sănătății populației”.

Lotul de echipamente medicale de protecție a fost oferit prin intermediul RoAid, - Agenția Română de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare. Directorul RoAid, Cătălin Harnagea susține că în anii următori agenția va oferi și mai mult sprijin Republicii Moldova, după investițiile făcute anterior în sănătate și în special la Institutul Mamei și Copilului.

Alături de dotările din secțiile specializate ale institutului, împreună cu UNFPA din 2018 am reușit să ajutăm și la prevenția cancerului. În 2018 am sprijinit dotarea institutului cu echipamente de screening și detectare a cancerului de col uterin. Curând vrem să aducem echipamente pentru detectarea cancerului cervical. Suntem hotărâți să sprijinim în continuare sistemul de sănătate al RM, așa cum România a făcut până acum. Anul acesta și anul viitor suntem hotărâți să contribuim mult mai eficient la ceea ce Republica Moldova dorește - să rezolve problemele care țin de sănătatea populației. Agenția va fi prezentă în orice domeniu de sănătate.

Reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada, a menționat că pandemia a afectat întregul sistem de sănătate, inclusiv sectorul sănătății reproductive. Totuși, eforturile autorităților și sprijinul partenerilor externi au asigurat un acces continuu al populației Republicii Moldova la serviciile de reproducere în timpul pandemiei de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău