GALERIE FOTO, la Ziua Pacificatorului ONU | Militar în Sudanul de Sud, Tatiana Sârghi: „E un război civil. Nu au ce mânca, nu au medicamente, apă nu este ”

  • 29 Mai 2019 12:04
GALERIE FOTO, la Ziua Pacificatorului ONU | Militar în Sudanul de Sud, Tatiana Sârghi: „E un război civil. Nu au ce mânca, nu au medicamente, apă nu este ”

În Republica Moldova și în întreaga lume este marcată pe 29 mai, Ziua Internațională a trupelor ONU de pace. În prezent, 12 ofițeri ai Armatei Naționale, printre care două femei, se află în misiuni de menținere a păcii, relatează Radio Chișinău.

În prezent, militarii moldoveni se află în misiuni de menținere a păcii în Kosovo, Sudanul de Sud și Republica Central Africană. Locotenentul-colonel, Andrei Șram, care a fost detașat timp de un an la datorie în Republica Central Africană, povestește că în misiune, cel mai greu a fost să lupte cu dorul de casă.

„Cea mai mare greutate pe care am întâmpinat-o e distanța de familie, dar fiind militar de aproape 20 de ani, sunt călit și misiunea nu a trecut atât de greu. Am mers în patrulă cu colegii, discutam cu localnicii despre starea securității și despre problemele pe care le au ce țin de încălcarea drepturilor omului, despre problemele zilnice: lipsa de apa potabilă, lipsa medicamentelor.

-Cum vă înțelegeați cu localnicii?

Om cu om se înțelege și nu contează în ce țară te afli. Misiunea noastră a fost pacificatoare și noi ne-am dus acolo pentru pace, așa cum ne dorim și noi să avem pace la noi în țară, așa fiecare om din lume își dorește. Mă mândresc, că împreună cu colegii mei, am adus și eu un mic aport pentru restabilirea păcii, pentru un simplu zâmbet pe fața un localnic”, a spus Andrei Șram.

 

Printre cei 12 militari care se află în prezent în misiune este și căpitanul Tatiana Sîrghi,observator militar în capitala Sudanului de Sud, Juba. Pentru ea, cel mai complicat a fost să se despartă de copiii săi. Tatiana Sîrghi povestește despre situația gravă în care se află copiii din zona de război.

Avem patrule toată ziua: plecăm în unele sate unde sunt probleme cu copiii, de sănătate, altercații sau furturi. Încercăm să-i ajutăm fizic sau cu o vorbă bună, pentru că altfel chiar nu-i putem ajuta. Problema cea mai mare a fost să mă despart de copiii mei. Acolo sunt foarte mulți copii, fără părinți. Suntem bine pregătiți, echipați, dar se poate întâmpla orice. Încercăm să ne păzim, să ne alimentăm bine, să ne păzim de bolile de acolo. Acolo lucrurile sunt foarte șubrede. E un război civil. Nu au ce mânca, nu au medicamente, apă nu este, într-o căsuță mică stă o mamă cu vreo 7-8 copii. Copiii sunt toți sunt bolnavi, au burțile umflate, ei mănâncă ce găsesc prin păduri”, a spus Tatiana Sârghi 

Ministrul Apărării, Eugen Sturza afirmă că Republica Moldova a contribuit activ la mai multe misiuni de menținere a păcii.

Colegii noștri au fost prezenți în multe țări de pe glob, au adus pacea în acele regiuni. Detașând câte 8-10 militari, Republica Moldova a reușit să se afirme ca promotor al păcii și securității internaționale. Pacificatorii noștri și-au demonstrat aptitudinile și profesionalismul în aceste misiuni, vreau să vă mulțumesc că ați făcut un copil să zâmbească, ca  o familiei să trăiască în pace. Contribuția voastră le-a dat acelor oameni speranța în ziua de mâine”, a relatat Eugen Sturza.

De 16 ani de când Republica Moldova participă la operațiunile ONU, 127 de militari moldoveni au fost detașați în aceste misiuni.

 

 Sursa foto:Ministerul Apărării

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău