GALERIE FOTO | Grădinițe renovate la Colibași cu ajutorul României și Germaniei. „S-au schimbat mult spre bine, tocmai îmi dau lacrimile”

  • 04 Martie 2020 09:46
GALERIE FOTO | Grădinițe renovate la Colibași cu ajutorul României și Germaniei. „S-au schimbat mult spre bine, tocmai îmi dau lacrimile”

Două grădinițe din localitatea Colibași, din raionul Cahul, au devenit mai moderne și mai prietenoase copiilor, după ce au fost renovate. Cele două instituții preșcolare au fost reabilitate din bani oferiți de România și Germania. România a oferit pentru aceste două grădinițe aproximativ 2,1 milioane de lei moldovenești, iar Germania 1,5 milioane. Cu detalii, Cristina Popușoi.

Peste 200 de copii din localitatea Colibași, din raionul Cahul, au acum parte de două grădinițe, cu condiții moderne. Clădirile au fost izolate termic, au fost reparate acoperișurile, iar în sălile instituțiilor a fost instalat mobilier nou. Cele două grădinițe au fost renovate din bani oferiți de România și Germania. România a oferit pentru aceste două grădinițe aproximativ 2,17 milioane de lei moldovenești. Cu acești bani, au fost instalate stații de epurare și au fost construite pavilioane în grădinițe.

Copiii cu care am vorbit ne-au spus că le place să vină la grădinițele lor, care acum sunt mai frumoase și mai mari.

„E atâta de frumoasă grădinița mea. Mi-e dragă ca o crăiasă grădinița mea. Vai, ce bine arată căsuța noastră cu povești. Foișoare avem și e atât de bine, în ele ne adăpostim dacă ploaia vine. Oameni cu suflet mare, mulțumim pentru finanțare, pentru că v-ați gândit la noi să creștem frumos, vioi”, au recitat copiii.

VOX COPII

„La grădiniță este bine. Îmi place să fac exerciții la matematică, să mănânc, să ajut la treabă. Îmi place să fac puzzle și să mă joc cu păpușile”.

„Îmi place să joc constructorul. Îmi place să mă joc pe afară”.

„Noi la grădiniță ne jucăm, colorăm, învățăm să scriem și să numărăm”.

Educatorii, care muncesc de ani buni în aceste instituții, spun că acum condițiile lor de muncă s-au îmbunătățit simțitor.

VOX educatori

„Avem condiții de lucru. S-au făcut WC-uri, băi, avem dulapuri noi. Lucrăm mult mai ușor. Înainte grădinița era mai simplă, ca pe timpul colhozului”, spune Svetlana Chiriac, care este ajutor de educator de opt ani la grădinița „Grigore Vieru” din Colibași.

„Grădinițele noastre s-au schimbat mult spre bine, tocmai îmi dau lacrimile. Avem o grădiniță de nedescris grație acestor ajutoare”,

Directoarea Grădinței „Ghiocel” din satul Colibași, spune că în sfârșit au parte de condiții moderne, iar la grădinița-creșă, în prezent, vin mult mai mulți copii.

„Erau foarte necesare aceste renovări. La început curgea acoperișul, nu aveam încălzire, ci doar sobe. Nu aveam canalizație, nu aveam mobilă pentru copii. Din aceste motive noi aveam o frecvență joasă și copii se îmbolnăveau foarte des. Acum grădinița noastră este una model. Toate activitățile se petrec într-o ambianță plăcută, copilașii nu mai stau îmbrăcați în cojocele”, susține Lidia Crasnov.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, spune că România va mai oferi încă 100 de mii de lei grădiniței „Grigore Vieru” pentru a o dota cu mobilierul necesar.

„Mi se pare că este un moment important și semnificativ, pentru că două state membre ale Uniunii Europene, și-au dat mâna pentru realizarea a două proiecte frumoase, spre beneficiul cetățenilor din R. Moldova și a acestor copii minunați. Încercăm să aducem o bucățică de standarde europene, mai aproape de acești copii minunați. Pe de altă parte e vorba despre seriozitate și angajament, pentru că astfel de proiecte nu pot fi realizate fără o contribuție simbolică, dar importantă sub aspectul participării din partea autorităților locale. E și vorba despre un gest de mulțumire pentru contribuabilul român care a făcut posibile aceste proiecte”, a subliniat ambasadorul.

Pentru renovarea acestor două grădinițe din Colibași și Germania a oferit 1,5 milioane de lei moldovenești. Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger.

„Este o ocazie frumoasă de a implementa proiecte, de a aduce condițiile din această grădiniță la standarde europene. Scopul întregii noastre asistențe este de a contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor. Proiectele noastre sunt realizate pentru și împreună cu cetățenii. Noi implementăm diverse proiecte în sectorul apă și canalizare”, a declarat Angela Ganninger.

Potrivit datelor oferite de autorități, în R. Moldova încă 246 de grădinițe urmează a fi renovate cu bani de la Guvernul României, care oferit în acest scop încă 3 milioane de euro. Până acum 945 de instituții preșcolare au fost reabilitate conform standardelor europene din bani românești. Statul român a oferit pentru renovarea lor 26 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău