GALERIE FOTO | Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță: Mi-aș dori ca să nu treacă nici măcar o singură zi în care să nu ne gândim, cel puțin, la o poezie a marelui nostru Mihai Eminescu

  • 15 Iunie 2021 12:15
GALERIE FOTO | Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță: Mi-aș dori ca să nu treacă nici măcar o singură zi în care să nu ne gândim, cel puțin, la o poezie a marelui nostru Mihai Eminescu

Astăzi se împlinesc 132 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet român Mihai Eminescu. Cu această ocazie, diplomați, oameni de cultură și simpli cetățeni au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din capitală, transmite Radio Chișinău.

Printre cei prezenți a fost și Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, care a elogiat creația geniului poeziei românești.

E o zi specială astăzi. De două ori pe an, cel puțin, venim să ne aplecăm capetele cu recunoștință în fața marelui nostru poet național, Mihai Eminescu. Este poetul nostru. E poetul care este sărbătorit în egală măsură pe ambele maluri ale Prutului. Creația sa ne-a marcat tinerețea, ne ghidează prezentul și sunt convins că va reprezenta un reper important, inclusiv pentru viitorul nostru. Este o zi, cum ar spune unii, de doliu pentru poezia națională. Comemorăm astăzi 132 de ani de la trecerea la nemurire a marelui Eminescu. Eu mi-aș dori ca să nu treacă nici măcar o singură zi în care să nu ne gândim, cel puțin, la o poezie a marelui nostru Mihai Eminescu. Din când în când, poate ar trebui să-i citim și articolele, și opiniile sale politice, care, în pofida vremurilor care au trecut, sunt tot mai actuale.

 

Tot la bustul poetului au răsunat, în imprimare, poezii și piese pe versurile acestuia.

În calitatea sa de publicist, Mihai Eminescu a fost un adevărat apărător al cauzei Basarabiei, a dedicat peste o sută de articole istorice și politice chestiunii spațiului dintre Prut și Nistru. A denunțat politicile de deznaționalizare aplicate de ruși în Basarabia.

 

Versurile sale au fost citite în aproape toate colțurile lumii, pentru că Eminescu a fost tradus în peste 60 de limbi de pe toate continentele.

„Luceafă­rul poe­ziei românești” a murit la 15 iunie, la vâr­sta de 39 de ani și a fost înmormântat la Cimi­ti­rul Bellu, în București, sub un tei.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău