GALERIE FOTO | Daniel Ioniță: „Muzeul de Istorie Militară, cu toate expozițiile sale, trebuie să fie cunoscut de toți”

  • 13 Noiembrie 2019 17:24
GALERIE FOTO | Daniel Ioniță: „Muzeul de Istorie Militară, cu toate expozițiile sale, trebuie să fie cunoscut de toți”

Muzeul de Istorie Militară, cu toate expozițiile sale, trebuie să fie cunoscut de toți, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în contextul în care președintele Igor Dodon, a anunțat că vrea să închidă muzeul Ocupației Sovietice, care este o expoziție permanentă în cadrul acestei instituții muzeale, deschisă în anul 2015. Diplomatul român a amintit că perioada ocupației sovietice a fost una neagră în istoria Republicii Moldova și trebuie să fie cunoscută de public.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a întreprins o vizită la Muzeul de Istorie Militară. El spune că a rămas impresionat de expozițiile organizate în această instituție muzeistică:

 Un muzeu extraordinar de bine făcut în Republica Moldova, un muzeu care vorbește despre istoria noastră comună, un muzeu care ne-a ajutat pe noi toți să înțelegem că avem nu numai că avem aceeași istorie și că vorbim aceeași limbă, dar practic avem aceeași strămoși, aceeași domnitori și până la un punct am trăit aceleași drame. Un muzeu care, cred eu, trebuie să fie vizitat de toți. Doar așa vom înțelege cine suntem, de unde venim. Să sperăm că ne vom trezi și ne vom da seama și încotro trebuie să mergem”, a spus Daniel Ioniță.

Președintele Igor Dodon a anunțat anterior că vrea să închidă Muzeului Ocupației Sovietice, iar în loc să deschidă un muzeu „normal, bun și frumos” în care să se regăsească și steagul de luptă făcut cadou de ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, când a vizitat Republica Moldova.

Solicitat să comenteze această decizie, diplomatul român a opinat că acest muzeu trebuie să fie vizitat de toată lumea:

 „Este rolul politicienilor să adopte acele decizii înțelepte. Mie mi se pare că acest muzeu spune o istorie reală, spune o istorie despre o perioadă care a fost și cred eu că acest muzeu, cu tot ce are el înăuntru, trebuie să fie cunoscut de toți. După cum spunea Iorga: “Doar cunoscându-ne trecutul, vom fi în stare să evităm greșelile și să mergem mai departe”, a precizat Ioniță.

Daniel Ioniță a amintit că perioada ocupației sovietice a fost una neagră în istoria noastră și trebuie să fie cunoscută de toți.

„Au fost deportări, a fost foamete, au fost foarte multe suferințe atunci. A fost o suferință pe care și noi am cunoscut-o în România, dar nu la anvergura celor care au trăit-o aici în Basarabia”, a menționat Daniel Ioniță.

În luna octombrie șeful statului l-a demis pe directorul Centrului de Cultură și Istorie Militară, Vitalie Ciobanu și la numit în această funcție pe Alexandru Chirilenco. Acesta a afirmat pentru presă că expoziția funcționează în continuare, iar soarta ei depinde de decizia ministrului Apărării și a Comandantului Suprem.

Muzeul de Istorie Militară a fost creat în anul 1994. Anual, este vizitat de peste 10 mii de persoane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău