GALERIE FOTO | Comemorarea victimelor accidentului aviatic de lângă localitatea Haragîș. Șeful IGSU: „O misiune care este un exemplu desăvârșit de curaj, devotament și sacrificiu”
-
04 Iunie 2022 12:08
O ceremonie de comemorare a membrilor echipajului SMURD Iași care și-au pierdut viața în timpul unei misiuni de acum șase ani în Republica Moldova a avut loc vineri, 3 iunie, în localitatea Haragîș, raionul Cantemir.
La șase ani de tragicul accident aviatic, cei patru membri ai echipajului au fost omagiații de apropiații lor, colegii de la SMURD din România, dar și din Republica Moldova.
Asistenta-șefă a SMURD Iași Mihaela Maxim spune că medicii simt lipsa colegilor care și-au pierdut viața în misiune.
„Au trecut 6 ani de când elicopterul SMURD 347 a plecat în zborul de salvare și nu s-a mai întors, și odată cu el și îngerii noștri salvatori Mihaela, Gabi, Doru, Voicu. Știm că de acolo de sus ei ne trimit forța de a merge mai departe și de a duce la bun sfârșit fiecare misiune pe care o primim ”, a declarat asistenta-șefă a SMURD Iași, Mihaela Maxim.
Și pentru oamenii din localitatea Haragîș, unde a avut loc accidentul acum 6 ani, cei patru membri ai echipajului SMURD rămân eroi. Localnicii își amintesc și acum ziua accidentului.
„A fost în 2016, pe 2 iunie. Era o vreme ploioasă și ceață, că nu se vedea nimic. Era foarte urât timpul afară. Noi am auzit elicopterul ăsta rotindu-se în jurul satului, dar nimeni nu s-a gândit că poate fi o astfel de tragedie. Am auzit o bubuitură, dar am crezut că lovește tunetul ceva. Ei sunt eroi, sunt pomeniți în fiecare duminică la biserică. Toată lumea îi poartă în inimă, că ei au murit pentru oamenii noștri din Moldova”, spune localnica Varvara Bujoreanu.
„Ploua tare, nu se vedea om cu om. Nici din casă nu puteai să ieși. Era strașnic în sat. Soția mea a fost aici când a venit accidentul. Ploua atât de tare. Era negru afară”, povestește un alt localnic.
În memoria celor patru medici ai echipajului SMURD Iași căzuți la datorie, la Haragîș s-a ținut un moment de reculegere și a fost oficiată o slujbă de pomenire.
Prezent la eveniment, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României în Republica Moldova, Marius Ciprian Toth, a spus:
„Sunt sigur că acolo de sus de unde ne priviți sunteți mândri de ceea ce între timp a devenit SMURD: faptul că s-a extins pe tot teritoriul Republicii Moldova, faptul că această colaborare dintre cele două instituții specializate în situații de urgență din România și Republica Moldova este foarte bună și suntem siguri că această cooperare se va intensifica și în viitor. Vă aducem un pios omagiu, vă suntem recunoscători. Sunt sigur că membrii oricărui echipaj SMURD atunci când pleacă în misiune sunt însuflețiți de curajul și de spiritul de sacrificiu de care ați dat dovadă voi și își vor duce la îndeplinire misiunea sacră pe care o au”.
După tragicul accident în care medicii de la SMURD Iași și-au pierdut viețile, misiunile de salvare SMURD nu au fost oprite, ci intensificate, subliniază șeful Inspectoratului General pentru Situații Excepționale (IGSU), Alexandru Oprea.
„O misiune care a început acum șase ani pe 2 iunie 2016 pentru echipajul aeromedical SMURD este încă în derulare, o misiune eternă, care nu se va sfârși vreodată. O misiune care este un exemplu desăvârșit de curaj, devotament și sacrificiu”.
La 2 iunie 2016, un echipaj SMURD Iași format din patru membri efectua o misiune în Republica Moldova pentru a prelua un pacient din raionul Cahul. Din cauza condițiilor meteorologice nefaste, elicopterul SMURD s-a prăbușit în apropiere de localitatea Haragîș, raionul Cantemir.
Conform datelor IGSU, de la lansarea Proiectului Transfrontalier SMURD în Republica Moldova în anul 2014, până în prezent, au avut loc 122 de misiuni aeromedicale pentru transportarea și salvarea oamenilor din Republica Moldova.