GALERIE FOTO | Centenarul Alianței Defensive Româno-Polone, marcat printr-o expoziție inedită de pictură. „Prietenia foarte importantă care există între Polonia și România capătă dimensiuni și în R. Moldova”

  • 02 Iulie 2021 12:47
GALERIE FOTO | Centenarul Alianței Defensive Româno-Polone, marcat printr-o expoziție inedită de pictură. „Prietenia foarte importantă care există între Polonia și România capătă dimensiuni și în R. Moldova”

Centenarul Alianței Defensive Româno-Polone a fost marcat la Chișinău într-un mod inedit: printr-o expoziție de pictură. Lucrările sunt realizate de Lavinia Ioniță, soția ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță. La eveniment au participat diplomați, oameni de artă și cultură, relatează Radio Chișinău.

Cele aproximativ 50 de tablouri realizate de Lavinia Ioniță sunt expuse la reședința Ambasadorului Poloniei, la Chișinău, care tradițional găzduiește expoziții de artă. Autoarea lucrărilor, soția ambasadorului României la Chișinău, Lavinia Ioniță spune că este pictoriță amatoare, având un doctorat în științe metalurgice, a studiat, însă, mult și arta plastică. O parte din picturile expuse sunt realizate într-o tehnică relativ nouă pentru regiunea Europei de Sud-Est – turnare cu materiale acrilice.

„Foarte buna mea prietenă, Alexandra, a venit cu ideea la sfârșitul anului trecut să facem o expoziție, eu nu aveam deloc curaj, încredere în mine, dar ea tot a insistat foarte mult. Dar apoi, a intervenit în viața mea personală un eveniment foarte tragic – moartea mamei mele și a fost o perioadă foarte grea. Treceam prin foarte multă suferință, frustrare, furie și aveam lipsă de motivație totală de a face ceva. Suferința întotdeauna împinge actul creator(...). Ce vedeți aici e o combinație de o pictură normală, convențională, cu pensula și este și o tehnică nouă – turnare cu materiale acrilice. Pentru mine arta e o căutare a unor tărâmuri ascunse. Iubim foarte mult literatura, poezia, scrisul și am atașat fiecărui tablou ori un citat, ori o poezie, ca să deschid o poartă către ce am vrut eu să pictez, însă aceasta poate fi ignorată și fiecare să-și găsească propriul înțeles în ce am vrut să pictez”.

De mai mult timp, reședința ambasadorilor polonezi la Chișinău a devenit un loc care găzduiește expoziții, spune ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk. Vernisajul este un mod în care prietenia româno-polonă capătă dimensiuni importante și la Chișinău, spune ambasadorul:

„Avem un spațiu care ne permite să primim diferite lucrări și de obicei găzduim timp de 3-4-5 luni și invităm un alt artist ca să vină aici ca să profite de spațiile noastre și apoi organizăm un eveniment de popularizare. Cunoscând-o pe doamna Lavinia Ioniță și lucrările sale, ne-am gândit că ar fi interesant ca și ea să aibă posibilitatea să expună bogăția operei sale, lucru pe care l-am și făcut. Și ne bucură foarte mult că am reușit și evenimentul de astăzi confirmă că dânsa este o artistă foarte mare și ne bucurăm că putem cumva să combinăm cele două aporturi: aportul dânsei și al  nostru și care, totodată, face parte din această prietenei foarte importantă care există între Polonia și România, care capătă o dimensiune importantă și în Republica Moldova”.

Și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, apreciază în acest context importanța relațiilor româno-polone și faptul că la 100 de ani de la Alianța defensivă româno-polonă, cele două țări și-au dezvoltat parteneriatul strategic, precum și colaborarea în alte domenii.

„Sunt foarte mândru și foarte emoționat și mă bucur că acest eveniment are loc într-un context fericit, în care vrem să sărbătorim și 100 de ani de la Alianța defensivă româno-polonă, alianță care a reușit să reziste peste ani pentru că principiile de bază ale acestei alianțe, dacă vreți în momentul de față, pot constitui fundamentul  articolului 5 al Tratatului Nord Atlantic – apărarea colectivă. Relațiile speciale dintre România și Polonia sunt de parteneriat strategic, acestea s-au consolidat, s-au dezvoltat. Sunt exprimate la absolut toate nivelurile: de la cele mai înalte niveluri politico-diplomatice, în domeniul economic, cultural. Mareșalul Piłsudski, în 1922 s-a referit foarte frumos la alianța defensivă româno-polonă, numind-o „o alianță a inimilor: un singur popor, cu două drapele”. Mă bucur că iată cu acest prilej politico-diplomatic, avem și această ocazie inedită și mă bucur că soția a acceptat să fim parte a acestui eveniment”.

Convenția de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă, a fost semnată la 3 martie 1921. Prin acordul semnat, cele două părți se obligau să își acorde asistență armată în cazul unui atac neprovocat la frontiera lor de răsărit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău