GALERIE FOTO | A fost semnat Memorandumul de Înțelegere pentru construirea liniei electrice aeriene de interconectare cu România
-
30 Aprilie 15:17
Un Memorandum de Înțelegere pentru construcția unei noi linii electrice de energie a fost semnat astăzi între Guvernul SUA și Guvernul Rep. Moldova. Evenimentul a avut loc la Strășeni, unde urmează să demareze lucrările de construcție a celei de a treia linii care va interconecta sistemele electroenergetice ale Rep. Moldova și României, transmite Radio Chișinău.
Linia de înaltă tensiune de 400 kiloVolți va conecta stațiile electrice Strășeni din R. Moldova și Gutinaș din România. Cu o lungime totală de 190 de kilometri, pe teritoriul Rep. Moldova linia electrică va avea peste 70 de kilometri.
Construcția va începe la sfârșitul anului 2025, iar finalizarea proiectului este programată la finele anului 2029.
Ministrul Energiei Victor Parlicov a subliniat că acest proiect va face ca Rep. Moldova, prin România, să fie parte din rețeaua energetică europeană, înainte să ajungă stat membru al Uniunii Europene. „Fără sprijinul necondiționat al Bucureștiului pentru Rep. Moldova nu am fi reușit să atingem acea viteză pe care o avem astăzi de realizare a proiectelor infrastructurale, de asigurare a securității și să obținem prețuri mai favorabile pentru cetățenii noștri”, a spus ministrul Victor Parlicov.
Această linie electrică mai înseamnă securitate energetică și o condiție pentru asigurarea creșterii economice a țării, a mai spus ministrul Parlicov.
„Din punct de vedere al energiei noi avem toate șansele și am ambiția să devenim prima țară pe continentul european care face industrializarea cu energie regenerabilă. Respectiv, această linie, fiind una dintre cele trei care într-un final ne vor interconecta cu România este, de fapt, baza pe care s-au construit tot restul, inclusiv economia. Costurile încă se estimează, până la final cu tot cu stație de transformare, vor fi între 50-70 de milioane. Banii sunt grant. Asta înseamnă că după ce construim această linie, cetățenii nu vor avea aceste costuri incluse în tarife. Deci, linia electrică aeriană va fi cadou de securitate pentru cetățenii noștri”, a declarat Victor Parlicov.
Linia de înaltă tensiune Strășeni-Gutinaș va asigura populația Rep. Moldova cu energie suficientă în perioadele de cerere maximă, sporind astfel securitatea și fiabilitatea energetică. De asemenea, va ajuta Rep. Moldova să procure energie electrică la prețuri accesibile, a spus ambasadorul SUA, Kent Logsdon.
„Statele Unite planifică să investească, prin USAID, încă 220 de milioane de dolari în construcția acestei linii de transport și în proiecte care sporesc stabilitatea rețelei și stimularea, în același timp, a investițiilor private în generarea de energie la nivel intern. Această linie nouă și investițiile suplimentare înseamnă mai multe locuri de muncă pentru cetățenii moldoveni, mai multe surse de energie regenerabilă și energie electrică mai accesibilă pentru consumatori”, a afirmat Kent Logsdon.
Săptămâna trecută, Parlamentul a ratificat acordul de împrumut cu BERD privind construcția liniei electrice ce va interconecta localitățile Bălți și Suceava, în partea de nord. O altă linie ce unește rețelele din Rep. Moldova cu cele din România, Isaccea-Vulcănești, urmează să fie prelungită până la Chișinău.
Amintim că din 2022, R. Moldova s-a cuplat la sistemul energetic european ENTSO-E.