GALERIE FOTO | 11 ani de la invazia militară a Rusiei în Georgia

  • 08 August 2019 15:58
GALERIE FOTO | 11 ani de la invazia militară a Rusiei în Georgia

O expoziție cu imagini din localitățile georgiene, afectate de războiul din 2008, a fost inaugurată pe 7 august la Biroul de Relații Interetnice, la 11 ani de la invazia militară a Rusiei în Georgia.

În cadrul evenimentului, organizat de Ambasada Georgiei în Republica Moldova, a fost prezentat și un film documentar, realizat de jurnaliști ruși independenți, care prezintă evenimentele din regiunile afectate, precum și mărturii ale localnicilor.

Potrivit Ambasadorului Georgiei la Chișinău, Merab Antadze, acțiunile de agresiune ale Rusiei au început cu multe luni și chiar ani, înainte de data de 7 august 2008, când s-au desfășurat cele mai sângeroase acțiuni.  În urma acestora, aproape 100 de mii de refugiați au fost nevoit să-și părăsească locuințele, zeci de localități au fost bombardate și distruse,  oameni pașnici, adulți și copii au fost răniți și omorâți.

Rusia ar fi ajuns până în capitala Georgiei, dacă nu ar fi fost riposta dată de către militarii georgieni. Unul dintre scopurile rușilor era răsturnarea guvernului georgian de atunci, care a reușit să obțină rezultate în plan economic, politic și avea drept obiectiv orientarea spre valorile europene, consideră diplomatul georgian.

Merab Antadze mai spune că abilitatea Rusiei de a falsifica evenimentele și de a se prezenta drept apărător al intereselor cetățenilor din zonele afectate, a fost în stare să creeze o impresie falsă și în mediul partenerilor din occident. Totuși până la urmă, în stoparea conflictului a contat foarte mult sprijinul unor liderilor occidentali, inclusiv SUA, implicarea cărora Georgia continuă să o solicite și azi, în scopul redresării situației.

Merab Antadze:Din păcate aceasta este o agresiune, care s-a sfârșit cu ocuparea Georgiei și continuă până în ziua de azi. Pe teritoriile ocupate, drepturile georgienilor etnici rămași sunt încălcate, deseori au loc cazuri de răpiri, omoruri. Iar propaganda rusă continuă eforturile de a induce în eroare comunitatea mondială. Din păcate în 2008 i-a reușit întrucâtva acest lucru, deși după ceea ce s-a întâmplat și în Ucraina și în Siria și ceea ce se întâmplă în lumea întreagă, liderii occidentali, într-o mare măsură, și-au schimbat optica asupra evenimentelor. Credem că dacă la timpul potrivit aprecierea din partea lor a evenimentelor ar fi fost mai dură, probabil ar fi putut fi evitate acele complicații care au loc în această regiune post-sovietică, am în vedere și cazul Ucrainei și altele asemănătoare”, a spus Merab Antadze.

Merab Antadze a mai declarat că în prezent, 20% din teritoriul statului georgian este ocupat, în urma acțiunilor militare ale armatei ruse. Cea mai dureroasă urmare, spune diplomatul, este că și până azi zeci de mii de refugiați se află după sârma ghimpată, de unde nimeni nu poate ieși, și unde nimeni nu poate intra. E o zonă unde în continuare oamenii sunt răpiți, omorâți.  Hotarul creat artificial între Osetia de Nord și Georgia, continuă să fie mutate de către militari ruși, fiind acaparat tot mai mult spațiu din teritoriile țării.

Ambasadorul Georgiei consideră că problema separatismului  regiunii din stânga Nistrului cu care se confruntă Rep. Moldova este o problemă asemănătoare cu cea a Georgiei. Totuși, din fericire, acesta nu a luat asemenea proporții ca în țara sa și nu au fost atâtea victime și distrugeri. Între populația de pe ambele maluri ale Nistrului sunt relații normale, pașnice și acest lucru trebuie păstrat cu orice preț.

Merab Antadze consideră că sunt anumite posibilități pentru ca puterile lumii să se includă mai activ pentru a rezolva problema separatismului din R. Moldova. „Aici e mai simplu, deși factorul rus joacă și aici un important rol  negativ. La  fel ca și în Georgia și în alte zone, se pun bețe în roate oricăror încercări de împăcare și de identificare a unor soluții comune. Totuși în această direcție trebuie de depus eforturi constante, cu sânge rece”, a mai spus Merab Antadze pentru Radio Chișinău.

Amintim că în Războiul dintre Rusia și Georgia din 2008, Osetia de Sud, care a fost tradițional parte a teritoriului georgian, a fost recunoscută ca entitate statală aparte de către  Federația Rusă.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău