GALERIE FOTO | 1 decembrie, sărbătoare la Orhei. S-a jucat Hora Unirii și s-a cinstit memoria celor care au înfăptuit Unirea

  • 01 Decembrie 2019 17:40
GALERIE FOTO | 1 decembrie, sărbătoare la Orhei. S-a jucat Hora Unirii și s-a cinstit memoria celor care au înfăptuit Unirea

Manifestări dedicate Marii Unirii au avut loc duminică, 1 decembrie, și la Orhei. Sute de oameni au mărșăluit pe străzile orașului cu prilejul Marii Uniri. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Basarabiei. Un Te Deum în memoria celor care au înfăptuit Unirea a avut loc la Biserica Ortodoxă Română „Sf. Vasile de la Poiana Mărului”.

Orheienii au participat și la Marșul Unirii, care s-a desfășurat din fața Bisericii Sf. Vasile, până la monumentul lui Vasile Lupu, din centrul orașului, unde a avut loc un concert și s-a jucat Hora Unirii. Oamenii din Orhei spun că România este și țara lor.

„Este o sărbătoare nemaipomenit de mare pentru că suntem o părticică din România și deși suntem despărțiți de Prut, noi ne considerăm frați.

Orhei nu este roșu, „șorist”, noi ne-am gândit că înainte de a merge la Chișinău să susținem inițiativa părintelui Aga.

E sărbătoare tuturor românilor și aici la Orhei. Orheiul reprezintă tot ce are mai bun Basarabia. Aici sunt mulți români, ca și în orice sat din Basarabia, mai ales elevii, profesorii, intelectualitatea…”

La eveniment a participat și ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, care a apreciat loialitatea orheienilor față de statul român. Pe 1 decembrie s-a realizat visul de aur de aur al poporului nostru, a declarat Daiel Ioniță.

„Este ziua când trebuie să privim cu recunoștință către trecut și trebuie să privim cu încredere către viitor pentru că întotdeauna viitorul se construiește pe umerii trecutului. Cu toții trebuie să ne asumăm acest trecut și cu toții trebuie să avem încredere în România.”

Proaspătul consilier raional de Orhei și organizatorul marșului, preotul Sergiu Aga afirmă că orheienii mereu au ținut la România:

„Orheienii întotdeauna au simțit românește, orheienii au fost întotdeauna cei care au promovat românitatea. La ce am asistat în ultima vreme mi se pare un lucru nefiresc pentru că atât orheienii, cât și alte localități, au fost pradă unor  experimente sociale.”

Deputatul Octavian Țîcu a nuanțat drumul greu până la Unirea din 1918.

„Românii au mers greu spre Marea Unire. Au fost ca niște copii care au crescut în imperii diferite, ardelenii sub unguri și habsburgi, Basarabia sub ruși.”

La 1 decembrie 1918, mii de români au mers la Alba Iulia pentru a consfinți prin voia lor întregirea României. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău