Galerie de portrete ale combatanților căzuți în conflictul armat de pe Nistru

  • 05 Noiembrie 2018 14:05
Galerie de portrete ale combatanților căzuți în conflictul armat de pe Nistru

O galerie de portrete ale combatanților căzuți în conflictul armat de pe Nistru din anul 1992 a fost inaugurată astăzi în holul Primăriei Municipiului Chișinău, informează MOLDPRES

Expoziția cuprinde peste 50 de portrete ale celor care și-au jertfit viața pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova: Filip Lupașcu, Anatolie Popovici, Gheorghe Cașu, Tudor Nestor, Petru Codreanu, Mihail Macari, Anatolie Calmațui ș.a.

Președintele Asociației Obștești de Binefacere „De la inimă la inimă”, Maria Lupașcu, soția regretatului erou Filip Lupașcu, a menționat că această galerie este la prima ediție și că își dorește și un muzeu, care să fie deschidis în incinta fostei grădinițe nr. 90 de pe strada Gării, nr.1 din Chișinău.

Potrivit veteranului de război Valeriu Ciobanu, unul dintre fondatorii Asociației Veteranilor Războiului din Moldova – 1992, Municipiul Chișinău, la 12 septembrie 2017, Consiliul Municipal Chișinău a adoptat două decizii: una  cu privire la înălțarea Bisericii Eroilor cu hramul „Binecredinciosul voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” pe teritoriul fostei grădinițe nr. 90 și alta cu privire la darea în arendă a clădirii fostei grădinițe pentru amenajarea Muzeului Eroilor, Centrului Național de Educație Patriotică și sediului Asociației de Caritate „De la inimă la inimă”.

Galeria de portrete ale combatanților căzuți în conflictul armat de pe Nistru va fi deschisă până la 8 noiembrie.

Conflictul armat de pe Nistru a început pe 2 martie 1992. La 21 iulie 1992, Republica Moldova și Federația Rusă au semnată o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat. În luna august, în zona de conflict au fost introduse forțele pacificatoare rusești. În 2010, Parlamentul R. Moldova a instituit data de 2 martie ca fiind ziua comemorării eroilor căzuți în războiul din 1992 pentru apărarea integrității și independenței țării.

Conform datelor oficiale, în urma conflictului au fost uciși 315 de combatanți, iar 1180 au fost răniți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău