Galeria „La rond” | Expoziție de fotografie dedicată pianistului și compozitorului român, Dinu Lipatti
-
18 Iunie 2017 16:35
O expoziție de fotografie, dedicată pianistului și compozitorului român, Dinu Lipatti, la 100 de ani de naștere, a fost inaugurată în această seară la Chișinău. Este vorba despre o colecție de 22 de bannere pe care sunt afișate fotografii din copilăria pianistului, dar și instantanee realizate de către Dinu Lipatti și fratele său, Valentin, care aveau o pasiune pentru fotografie.
Expoziția cuprinde o serie de fotografii, documente și mărturii extrase din arhivele existente în colecția Casei Memoriale „Dinu Lipatti„ care se află satul Ciolcești, comuna Leordeni, județul Argeș, iar publicul de la Chișinău le poate vedea la rondul de lângă statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, din centrul capitalei. Unele fotografii au fost făcute chiar de către Dinu Lipatti și de către fratele lui, Valentin Lipatti, care a fost un ilustru diplomat român, a menționat managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu.
„Aceste fotografii au fost realizate chiar de artist, de Dinu Lipatti și de fratelel său, ambii fiind pasionați de fotografie. Puțini, poate, cunosc acest lucru, Dinu Lipatti avea chiar un mic atelier acasă de developare și prelucrarea a fotografiilor. Sunt fotografii care-i prezintă atât activitatea, cât și viața, încă din copilărie. Avem pe un banner imaginea Casei memoriale din județul Argeș, de la Leordeni, până la ultimul banner care prezintă fotografia lui Dinu Lipatti, împreună cu soția sa, la ultimul său concert, de la Besançon, din Franța”, a spus Cornel Popescu.
Expoziția a fost organizată la Chișinău de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu”, alături de Consiliul Județean Argeș.
„Faptul că în județul Argeș există Casa memorială ”Dinu Lipatti” ne obligă să venim în fața românilor cu această expoziție itinerantă, urmând ca anul acesta să intre în patrimoniul Consiliului Județean, care va deschide acolo o expoziției permanentă, care funcționează și acum, dar presupunem noi – la alți parametri. Altfel vom îngriji această lucrare”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mânzână.
Creația și personalitatea lui Dinu Lipati îi inspiră și pe artiștii de la Chișinău. Orchestra de Tineret a Moldovei va interpreta o piesă a compozitorului român pe mai multe scene europene, a menționat dirijorul orchestrei, Adriano Marian.
„Proiectul nostru, Orchestra de Tineret a Moldovei, chiar anu acesta, împreună cu ICR și alți parteneri vom fă ce un proiect care se va axa pe promovare creațiilor lui Dinu Lipatti și a centenarului de 100 de ani a compozitorului. Noi chiar dorim la Berlin să cântâm o piesă de-a lui Lipatti, să promovăm creația acestui compozitor român foarte original.”
Deși apar noi maniere de interpretare, opera sa rămâne și astăzi actuală, a remarcat compozitorul moldovean, Ghenadie Ciobanu.
„El și astăzi încântă, prin înregistrările care se fac, care se reproduc, pe mii de ascultători, de amatori de muzică. El și astăzi influențează procesele, cu toate că vorbim despre noi maniere de interpretare, noi școli interpretative, Dinu Lipatti este în afara modei. El influențează și astăzi această manieră, pentru că a fost un geniu, un geniu al pianului și un geniu al muzicii.”
Dinu Lipati, considerat a fi cel mai bun pianist român, s-a născut la 19 martie 1917 și a decedat la vârsta de 33 de ani. Casa memorială ”Dinu Lipati” a fost deschisă în 1985, în casa construită între 1938 și 1942, în stil neoromânesc, de către tatăl pianistului. Aici sunt locurile copilăriei și adolescenței, unde Dinu Lipatti și-a petrecut vacanțele și clipele de răgaz.