Gala Premiului pentru refugiați Nansen 2024. Poporul Republicii Moldova a primit o mențiune de onoare pentru ajutorul acordat ucrainenilor
-
15 Octombrie 2024 13:12
Poporul Republicii Moldova a primit, în cadrul unei ceremonii organizate ieri seara, 14 octombrie, în orașul elvețian Geneva, o mențiune de onoare în cadrul Galei Premiului pentru refugiați Nansen 2024, din partea Agenției ONU pentru Refugiați, pentru că răspuns ca „un far al umanității”. Premiul a fost acordat oamenilor din Republica Moldova „pentru actele colective și susținute de solidaritate” cu sutele de mii de cetățeni care au fugit din calea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, transmite Radio Chișinău.
În pofida faptului că este cea mai mică țară din Europa, Republica Moldova a acomodat peste un milion de refugiați din Ucraina, peste o sută de mii dintre care încă se află pe teritoriul țării. Cetățenii Rep. Moldova și-au deschis inimile și casele, apreciază Agenția ONU pentru Refugiați.
Premiul a fost ridicat de familia Zaharia și Tatiana Aramă, administratorii unei pensiuni din localitatea de frontieră Palanca, pe unde au trecut cei mai mulți refugiați. Așa cum au făcut mulți cetățeni ai Republicii Moldova, mai ales în primele luni de război, familia Aramă a oferit cazare și masă gratuită pentru zeci de refugiați ucraineni, în special femei și copii.
Oamenii din Republica Moldova au făcut pentru semenii lor care au fugit din calea războiului ceea ce au fost învățați de părinții și buneii lor, au spus soții Aramă, în discursul de la ceremonia de acordare a premiului.
„Mulțumim pentru înalta apreciere pe care ați oferit-o pentru că am ajutat vecinii noștri aflați în dificultate. Atunci când războiul din Ucraina a început, milioane de oameni și-au părăsit casele și au fugit să-și salveze viață. Nu am putut să rămânem ne afectați. Am făcut ceea ce părinții și buneii noștri ne-au învățat. Am încercat să fim de ajutor, să fim umani”, au subliniat aceștia.
Atunci când am ajutat nu am crezut că facem ceva special, au spus cu emoții în glas, soții Zaharia și Tatiana Aramă.
„Întreaga națiune, într-un mod exemplar, a fost alături de acești oameni, oferindu-le adăpost, mâncare și tot ceea ce au putut pentru a le diminua din disconfort, din frică, pentru a le atenua din durere și a le oferi o rază de speranță pentru o zi de mâine mai bună”, au mai adăugat ei.
Republica Moldova este cunoscută drept țara care a găzduit cel mai mare număr de refugiați din Ucraina raportat la populația sa. De la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Republica Moldova a primit peste un milion de refugiați, 125.000 fiind găzduiți până în prezent.