Gala Premiilor UNITEM 2020 a fost amânată

  • 28 Martie 2020 17:02
Gala Premiilor UNITEM 2020 a fost amânată

Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, care  trebuia să aibă loc în premieră, pe 23 martie, la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți, a fost amânată până în luna mai, în legătură cu măsurile întreprinse pentru prevenirea și combaterea coronavirusului de tip nou COVD-19, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menționat că decizia de a organiza Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova în acest oraș are drept scop de a susține și promova activitatea instituțiilor teatrale din teritoriu.   

„Astfel, urmăm exemplul Uniunii Teatrale din România, care vine în fiecare an cu Gala Premiilor UNITER în diverse orașe: Timișoara, Iași, Sibiu etc. Așa vom proceda și noi. Anul acesta, Gala Premiilor UNITEM va ajunge la Bălți, în 2021 – la Cahul, iar în 2022 – la Tiraspol, pe urmă – la Ceadâr-Lunga, Comrat și în alte orașe. Sperăm ca aceasta va da un nou impuls mișcării teatrale și susținerii din partea administrației publice locale a teatrelor care se află pe teritoriul municipiilor respective. Zbuciumata epocă în care trăim vine cu noi și noi provocări în viața noastră personală și a întregii societăți, provocări cărora trebuie să le facem față atât în lumea noastră reală, cât și în cea virtuală, artistică, pe care o creăm în spațiul scenic”, a subliniat Alexandru Grecu.

În cadrul Galei, vor fi acordate premiile juriului, Senatului și președintelui UNITEM, nominalizările fiind făcute la 17 categorii: cel mai bun spectacol dramatic, cea mai bună lucrare regizorală, cel mai bun rol masculin, cel mai bun rol feminin, cel mai bun spectacol în teatrul de păpuși, cel mai bun spectacol pentru copii, cea mai bună creație teatrală la Radio și TV, cea mai bună creație muzicală, cea mai bună scenografie, cele mai bune costume teatrale etc.

Potrivit deciziei Senatului UNITEM, premiul de excelență a fost obținut în acest an de Constantin Haret, directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov” din Chișinău și de Aura Corbeanu, vicepreședintele Uniunii Teatrale din România. Premiul pentru întreaga activitate va fi înmânat actrițelor de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, Emilia Lupan și Eufrosinia Dobândă-Volontir, și dramaturgului și publicistului Mircea M. Ionescu din România.   

Cu premiul „Eugeniu Ureche” a fost distins Andrei Donos, solist la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, cu premiul „Ion Ungureanu” - Iurie Suveică, actor la Teatrul Republican „Luceafărul”, cu premiul „Mihai Volontir” - Eufrosinia Dobândă-Volontir, actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, cu premiul „Mihai Curagău” - Eugenia Curagău, regizor Radio TV, cu premiul „Leonid Cemortan” - criticul de teatru Aliona Strâmbeanu, cu premiul „Victor Ciutac” - Ana Țăruș, actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, cu premiul „Pavel Proca”- Ion Diviza, secretar literar la Teatrul Național „Satiricus I. L.Caragiale”, cu premiul „Titus Jucov” - Nina Jucov, actriță la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, cu premiul „Alexandru Fedco” - Elena Frunze-Hatman, actriță la Teatrul poetic „A. Mateevici” și cu premiul „Ion-Sandri Șcurea” - Ion Furnică, actor la Teatrul Muzical - Dramatic „B.P.Hasdeu” din Cahul.

În total, vor fi acordate 35 de premii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău