Gala premiilor Oscar din 2021, amânată pe 25 aprilie, din cauza pandemiei de COVID-19

  • 16 Iunie 2020 10:26
Gala premiilor Oscar din 2021, amânată pe 25 aprilie, din cauza pandemiei de COVID-19

Următoarea ediție a galei de decernare a premiilor Oscar a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei de COVID-19 și a fost programată pe 25 aprilie de Academia de film americană (AMPAS), instituția care atribuie aceste recompense prestigioase, informează AFP, preluat de Agerpres.

Inițial, cea de-a 93-a ediție a galei Oscar trebuia să aibă loc pe 28 februarie, însă criza sanitară declanșată de noul coronavirus a determinat închiderea cinematografelor și a bulversat calendarul producțiilor hollywoodiene.

AMPAS a decis în acest context să extindă luni perioada de lansare a filmelor eligibile la Oscar, modificând termenul limită de la 31 decembrie 2020 la 28 februarie 2021. Academia de film americană speră astfel "să ofere cineaștilor flexibilitatea necesară pentru a-și termina și a-și lansa filmele fără să fie penalizați", au precizat reprezentanții instituției într-un comunicat.

AMPAS și-a relaxat deja recent regulamentul pentru a permite în mod excepțional unor producții cinematografice lansate direct pe platforme video la cerere să concureze la premiile Oscar.

Cele mai multe dintre cinematografele americane rămân închise și numeroase filmări au fost stopate în Los Angeles și în alte zone ale lumii din cauza temerilor legate de o eventuală reizbucnire a epidemiei de COVID-19.

Această amânare acordată de Academia de film americană va permite unor producții să fie finalizate la timp pentru a concura anul viitor la Oscaruri.

Decizia anunțată luni alimentează totodată speranțele că viitoarea gală Oscar va putea să se desfășoare în formatul ei obișnuit, cu multe vedete prezente la eveniment, fără să se transforme într-o ceremonie "virtuală" de înmânare a acestor premii, care ar fi mult mai puțin strălucitoare.

"Evoluăm pe un teren necunoscut în acest an și vom continua să colaborăm cu partenerii noștri din AMPAS pentru a garanta că spectacolul de anul viitor va fi unul sigur", a declarat la rândul ei Karey Burke, președintele postului ABC, care transmite această gală-far de la Hollywood.

Amânarea anunțată luni răspunde mai ales îngrijorărilor exprimate de numeroși profesioniști din cinematografie, care consideră că filmele lansate în 2020 ar fi prea puține pentru a permite realizarea unei selecții solide.

Luther King și Reagan

Gala Oscar a mai fost amânată în trecut, așa cum s-a întâmplat în 1938 după inundațiile din Los Angeles, în 1968 după asasinarea lui Martin Luther King și în 1981 după tentativa de asasinare a președintelui Ronald Reagan. Însă niciodată această ceremonie nu a fost decalată cu mai mult de o săptămână.

Ceremonia Oscarurilor reprezintă apoteoza sezonului premiilor cinematografice hollywoodiene, care debutează de cele mai multe ori în luna ianuarie, odată cu atribuirea Globurilor de Aur.

La scurt timp după anunțul făcut luni de AMPAS, organizatorii galei BAFTA - premiile cinematografiei britanice, decernate în general cu puțin timp înainte de Oscaruri - au decis la rândul lor să amâne ceremonia de anul viitor pentru data de 11 aprilie.

Această schimbare "ține cont de impactul pandemiei și permite o perioadă de eligibilitate extinsă", au explicat organizatorii galei BAFTA într-un comunicat.

Inaugurarea Muzeului Oscar, deja amânată în mai multe rânduri și a cărui construcție este pe cale de a fi finalizată în Los Angeles, a fost la rândul ei amânată de către AMPAS. Noul muzeu, ce ar fi trebuit să fie prezentat pentru public în data de 14 decembrie, își va deschide în cele din urmă porțile pentru vizitatori pe 30 aprilie 2021, la câteva zile după cea de-a 93-a ediție a galei premiilor Oscar.

Gala de decernare a Emmy Awards, echivalentul Oscarurilor din industria de televiziune americană, a rămas programată pentru luna septembrie, însă în această perioadă au loc o serie de discuții despre formatul în care se va desfășura această ceremonie.

Organizatorii au anunțat luni că premiile Emmy tehnice, decernate de obicei în săptămâna care precede ceremonia principală, vor fi atribuite în acest an în cadrul unui "eveniment virtual". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău