Gala laureaților AȘM în domeniul științei și-a desemnat învingătorii

  • 12 Noiembrie 2023 10:50
Gala laureaților AȘM în domeniul științei și-a desemnat învingătorii

La Academia de Științe a Moldovei a avut loc Gala Premiilor în domeniul științei. Premiile au fost decernate în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului cercetării și inovării „Știința pentru pace și dezvoltare: creativitate, experiență, perspective”, organizată de către instituție și Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, care finanțează din bugetul de stat proiectele de cercetare, informează MOLDPRES.

Premiul în domeniul Matematică și informatică „Vladimir Andrunachievici” a fost acordat membrului corespondent al AȘM, Nicolae Vulpe, Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”, Universitatea de Stat din Moldova, pentru ciclul de lucrări „Noi aplicații ale teoriei invarianților algebrici în studiul geometric și calității ale unor familii de sisteme de ecuații diferențiale”

Cu premiul în domeniul Fizică „Vsevolod și Sveatoslav Moscalenco” a fost distins dr. Veaceslav Sprincean, Universitatea de Stat din Moldova, pentru ciclul de lucrări „Materiale si metode fizice avansate, sisteme și dispozitive inovative pentru monitorizarea si modelarea calității mediului ambiant”, iar cu premiul în domeniul Chimie „Nicolae Gărbălău” – dr. Eduard Coropceanu, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și dr. hab. Ion Bulhac, Institutul de Chimie, Universitatea de Stat din Moldova, pentru ciclul de lucrări „Sinteza și studiul compușilor coordinativi ai unor metale de tranziție în baza liganzilor polifuncționali polidentați cu structură și proprietăți originale”.

În domeniul Inginerie, premiul „Boris Lazarenko”  a fost obținut de către dr. Ecaterina Covaci, Universitatea Tehnică a Moldovei, pentru ciclul de lucrări „Valorificarea potențialului de substanțe biologice active din materii prime vegetale”, iar premiul în domeniul Biologie și Ecologie „Alexandru Ciubotaru” – de către  dr. hab. Dumitru Erhan și dr. Ștefan Rusu, Institutul de Zoologie, Universitatea de Stat din Moldova, pentru ciclul de lucrări „Parazitoze asociate la animalele domestice și sălbatice, impactul asupra organismului-gazdă, profilaxia și tratamentul”

Premiul în domeniul Agricultură „Andrei Ursu” a fost luat de către dr. Victor Țiței, Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”, Universitatea de Stat din Moldova, pentru ciclul de lucrări „Mobilizarea, ameliorarea și valorificarea unor specii de plante noi și netradiționale cu utilitate multiplă pentru economia națională” și premiul în domeniul Medicină „Natalia Gheorghiu” – de către dr. hab. Adrian Hotineanu, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, pentru ciclul de lucrări „Transplantul hepatic în Republica Moldova”.

Cu premiul pentru tineri cercetători (în domeniul științelor vieții, științelor exacte și inginerești) „Valeriu Canțer” a fost distins dr. Vasilii Graur, Universitatea de Stat din Moldova, pentru ciclul de lucrări „Compușii coordinativi ai unor metale 3d cu 4-aliltiosemicarbazone cu proprietăți biologice: antimicrobiene, antiradicalice și antiproliferative”. Premiul pentru promovarea științei în mass-media în anul 2022 a fost acordat  Elenei Guțu, producător emisiuni TVR Moldova, Raiei Rogac, ziaristă, scriitoare, Biblioteca municipală Chișinău și fotografului Vladimir Colos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău