Gala de debut a Zilelor Filmului Românesc a reunit sute de spectatori. Cristian-Leon Țurcanu: „Vedem tot mai multă artă și cultură foarte, foarte bune”

  • 27 Septembrie 08:37
Gala de debut a Zilelor Filmului Românesc a reunit sute de spectatori. Cristian-Leon Țurcanu: „Vedem tot mai multă artă și cultură foarte, foarte bune”

Gala de debut a Zilelor Filmului Românesc a reunit la Cineplex Loteanu sute de oameni, iubitori de film, actori, regizori, critici, jurnaliști veniți să vadă pelicula „Trei kilometri până la capătul lumii” de Emanuel Pârvu, film care a fost premiat cu Queer Palm pentru diversitate la Festivalul de la Cannes, transmite MOLDPRES.

Filmul, produs de Miruna Berescu și regizat de Emanuel Pârvu, îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Ingrid Micu-Berescu și Valeriu Andriuță.

Filmele sunt foarte bune. Programul nostru constă din cele mai bune și cele mai noi filme românești, care au fost la Cannes, la Berlin și la alte festivaluri, anul acesta și la Veneția. Noi ne-am pus scopul unei colaborări strânse între cele două maluri de Prut atât pe plan de producție a filmului, cât și de distribuție a filmului în Republica Moldova și cred că am reușit lucrul acesta, pentru că am inaugurat o nouă secțiune „Coproducție”. Avem aici trei coproducții - una semnată de Cristi Puiu, alta de Maria Crișan și încă una - de subsemnatul. Le oferim publicului roadele muncii noastre”, a menționat președintele Asociației Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA, Dumitru Grosei, organizator al evenimentului.

La gala de debut a fost prezent ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, care a subliniat că, în prezent, la Chișinău, „avem o toamnă culturală deosebită”.

Ceea ce mă bucură foarte mult pe mine, dincolo de dinamizarea și intensificarea în dimensiunea aceasta a cooperării, este faptul că vedem tot mai multă artă și cultură foarte, foarte bune. Vedem tineri care ne ajută să privim lumea cu ochii lor și ne ajută să înțelegem problemele care preocupă societatea în zilele de astăzi. Avem o toamnă culturală deosebită aici”, a spus ambasadorul.

Și directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev, a felicitat organizatorii evenimentului și a menționat că gala de debut reprezintă o posibilitate frumoasă, pentru spectatori, de a comunica cu creatorii.

Felicitări organizatorilor care deja au un public care nu trebuie agitat să vină la film, publicul vine cu plăcere. Filmul dezvoltă gândirea critică, avem nevoie să ne simțim în circuitul firesc al lumii moderne. Trăim într-o lume foarte dinamică, se schimbă și limbajul cinematografic, apar noi tendințe, subiecte sensibile la ziua de astăzi, or, cei care fac film trebuie să vadă ce fac colegii. Există această posibilitate frumoasă de a comunica cu creatorii”, Valentina Iusuphodjaev.

Radio Chișinău este partener media al evenimentului. 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Sat
22
Sun
17
Mon
10
Tue
11
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău