G7 vrea să prezinte un front unit față de "agresorii lumii" și a denunțat manevrele Rusiei la frontiera ucraineană
-
12 Decembrie 2021 09:00
Miniștrii afacerilor externe din grupul țărilor celor mai industrializate ale lumii, G7, s-au reunit sâmbătă la Liverpool, în nordul Angliei, pentru a-și demonstra unitatea față de "agresorii lumii" și a denunța totodată manevrele Rusiei la frontiera ucraineană, transmite AFP.
"Trebuie să ne strângem cu fermitate pentru a face față agresorilor care încearcă să limiteze terenul libertății și al democrației", a declarat șefa diplomației britanice, Liz Truss, a cărei țară deține președinția G7, la deschiderea acestei reuniuni de două zile. "Pentru aceasta, trebuie să vorbim neapărat pe o singură voce", a adăugat ea, făcând apel la reflecție pentru "a reduce dependența strategică" și a consolida "arhitectura de securitate" a marilor puteri, care își revendică apartenența la tabăra democratică, față de "regimuri autoritare".
Cu toate că Truss nu a numit adversarii, declarațiile ei se înscriu în voința, îndeosebi a SUA, de a face ca G7 să participe la strategia occidentală menită să contracareze ambițiile Chinei pe scena mondială.
Însă momentan, un alt rival este cu siguranță în vizor, potrivit AFP: Moscova, pe care Washingtonul, europenii și Kievul o acuză de mai multe săptămâni că se pregătește de o posibilă invazie a Ucrainei, lucru dezmințit de Kremlin.
Truss a vorbit despre necesitatea unui "front unit împotriva agresiunii ruse" și cu noua șefă a diplomației germane, Annalena Baerbock. Aceasta din urmă și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, "au convenit că un răspuns ferm va fi necesar în caz de escaladă din partea Moscovei", potrivit diplomației americane.
Șefii diplomației din Germania, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit urmează să abordeze și alte crize în desfășurare, îndeosebi situația din Myanmar, după lovitura de stat militară din 1 februarie și recenta condamnare la închisoare a fostei lidere de facto a țării, Aung San Suu Kyi.
Foto: (c) Phil Noble/Pool/REUTERS
Totodată, miniștrii de externe din G7 urmează să facă apel la Iran să pună capăt escaladei nucleare.
Pentru Liz Truss, "frontul unit" în fața regimurilor totalitare trece și prin aprofundarea legăturilor economice între țările democratice.
"Trebuie să câștigăm lupta tehnologiilor", "asigurându-ne că normele noastre tehnologice sunt stabilite de către aceia care cred în libertate și democrație", a pledat ea, într-o nouă aluzie la Beijing.
În acest sfârșit de săptămână, șefii diplomațiilor din G7 urmează să participe la reuniuni extinse cu omologii lor din UE, Coreea de Sud și Australia.
Duminică, Liz Truss va organiza sesiuni plenare privind securitatea sanitară mondială, precum și asupra regiunii indo-pacifice. Miniștrii de externe din cadrul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) vor participa în premieră la o reuniune G7.
Pe de altă parte, odată încheiat summitul G7 din Liverpool, secretarul de stat american urmează să se deplaseze în Indonezia, Malaezia și Thailanda în cadrul unui turneu care are ca scop să sublinieze importanța acestei zone în centrul strategiei anti-China a SUA, potrivit AFP.