G7 se angajează pentru decarbonizare în sectorul energetic

  • 27 Mai 18:22
G7 se angajează pentru decarbonizare în sectorul energetic

Țările G7 s-au angajat vineri să decarbonizeze majoritatea sectorului energiei electrice ''până în 2035'' și să pună capăt oricărei finanțări internaționale pentru proiecte legate de combustibili fosili în acest an, relatează AFP.

''Ne angajăm să atingem un sector de energie electrică în majoritate fără carbon până în 2035'', se arată într-o declarație difuzată după o reuniune a miniștrilor Climatului și Energiei la Berlin, transmite Agerpres.

Pentru a atinge acest obiectiv, țările se angajează să ''susțină accelerarea renunțării la nivel global la cărbune'' și ''să dezvolte rapid tehnologiile și politicile necesare pentru tranziția la energie curată''.

Este pentru prima dată când cele șapte puteri industriale (SUA, Japonia, Canada, Franța, Italia, Regatul Unit, Germania) s-au angajat în comun pentru un astfel de obiectiv.

De asemenea, miniștrii s-au angajat să pună capăt finanțării în străinătate a proiectelor de combustibili fosili fără tehnologie de captare a carbonului până la ''sfârșitul anului 2022''. Acest anunț a fost posibil datorită unei reveniri a Japoniei, singura țară a G7 care refuza un angajament pe această problemă.

Douăzeci de țări, între care celelalte state membre G7, au semnat deja o declarație în acest sens în noiembrie anul trecut, în cadrul COP 26 de la Glasgow.

''Este bine că Japonia, primul finanțator al combustibililor fosili din lume, s-a alăturat celorlalte țări G7'', a declarat pentru AFP Alden Meyer, expert pentru Think Tank-ul european E3G.

Statele G7 au reamintit, de asemenea, obiectivul lor comun de a elimina toate subvențiile directe pentru combustibilii fosili ''până în 2025''. ''Recompensarea unui comportament dăunător climei cu subvenții (...) este absurd și această absurditate trebuie eliminată'', a comentat vineri Robert Habeck, ministrul german al Economiei și Climei, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ONG-ului Oil Change International, între 2018 și 2020, numai țările G20 au finanțat astfel de proiecte în valoare de 188 de miliarde de dolari, în principal prin bănci multilaterale de dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:7,16 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
23
Mon
22
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău