G7 respinge cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie achitat în ruble

  • 28 Martie 2022 16:32
G7 respinge cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie achitat în ruble

Grupul G7, al principalelor state industrializate, a respins cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie plătit în ruble, a declarat luni ministrul german al economiei, Robert Habeck, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Vorbind după o reuniune online a miniștrilor energiei ai statelor G7, pe care a prezidat-o, Habeck a precizat că aceștia au convenit că cererea de plată în ruble constituie 'o încălcare unilaterală și clară a contractelor existente'.

Contractele care au fost încheiate se aplică în continuare, a spus el. 'Aceasta înseamnă că plata în ruble nu este acceptabilă', a subliniat Habeck.

'Tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă. Nu vom fi divizați, iar răspunsul țărilor din G7 este clar: acordurile vor fi respectate', a mai afirmat ministrul german.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Rusia nu va mai accepta plăți pentru gaze în valută, inclusiv dolari și euro, și că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către țările 'neprietenoase', între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA și Marea Britanie.

'Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranță', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferința sa de presă zilnică.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău