G7 este îngrijorat de creșterea „amenințărilor hibride” la adresa securității
-
18 Noiembrie 2022 18:00
Miniștrii de interne din G7 au declarat vineri că sunt hotărâți să combată „amenințările hibride” la adresa securității, care au fost amplificate de războiul din Ucraina, de la riscul de deteriorare a infrastructurilor critice până la manipularea informațiilor, potrivit AFP.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei „a avut un impact semnificativ asupra securității interne a țărilor G7”, potrivit declarației finale adoptate de miniștrii de interne din grupul celor șapte țări care s-au reunit într-o abație din Eltville (vest), nu departe de Frankfurt.
Întâlnirea a avut loc în aceeași săptămână în care o rachetă a căzut pe teritoriul polonez, ucigând două persoane și ilustrând consecințele pe scară largă ale războiului, transmite caleaeuropeana.ro.
Conflictul a exacerbat ceea ce G7 descrie ca fiind „amenințări hibride” din partea „actorilor statali și non-statali” care au ca scop să semene „insecuritate” și „divizare” între „partenerii și aliații comunității internaționale”, se arată în declarație.
Aceste amenințări vizează în special infrastructurile critice care trebuie „protejate”, a scris G7, referindu-se la presupusul sabotaj de la sfârșitul lunii septembrie al gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică.
Prin urmare, este „crucial” să se stabilească „parteneriate la nivel național și internațional, inclusiv cu sectorul privat, pentru a deveni mai rezilient.
Manipularea informațiilor este „o provocare din ce în ce mai mare pentru societățile, guvernele și instituțiile democratice din întreaga lume”, se arată în declarație.
Dar „Putin nu va reuși!”, a marșat ministrul german de interne Nancy Faeser, gazda summitului, în cadrul unei conferințe de presă.
„Vom contracara minciunile cu fapte. Vom încuraja cooperarea în depistarea rețelelor de dezinformare”, a adăugat ea.
Mai exact, ministrul a anunțat dorința de a „lucra mai îndeaproape și în rețea” pe această temă, dând ca exemplu progresele înregistrate de Franța în materie de fact-checking cu societatea civilă.
Aceștia au avertizat, de asemenea, cu privire la noile amenințări care ar putea apărea din cauza prezenței luptătorilor străini în Ucraina și a creșterii circulației armelor în regiune.
Un „număr mic” de luptători voluntari din Ucraina „ar putea reprezenta o amenințare sporită atunci când se vor întoarce”, au spus ei.
Miniștrii G7 s-au angajat să colaboreze îndeaproape cu Ucraina în ceea ce privește „un regim strict de control al armelor” pentru a preveni comerțul ilegal cu arme de foc și muniție.
Grupul celor șapte țări industrializate include Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Japonia, Canada și SUA.