G7 denunță reprimarea manifestațiilor și activitatea destabilizatoare a Iranului

  • 04 Noiembrie 2022 18:41
G7 denunță reprimarea manifestațiilor și activitatea destabilizatoare a Iranului

Principalele țări industrializate ale lumii (G7) și-au exprimat vineri, la Münster (Germania), sprijinul pentru manifestațiile antiguvernamentale actuale din Iran și au denunțat reprimarea lor ''brutală'' de către autoritățile iraniene și activitatea ''destabilizatoare'' a Teheranului în lume, informează France Presse.

''Noi, membrii G7, ne exprimăm sprijinul față de aspirațiile fundamentale ale poporului iranian către un viitor unde securitatea și drepturile omului să fie respectate și protejate'', arată comunicatul final adoptat după reuniunea miniștrilor de externe din G7 desfășurată la Münster.

Documentul condamnă, de asemenea, ''folosirea brutală și disproporționată a forței'' în reprimarea manifestațiilor, în contextul în care Iranul este zguduit de două luni de manifestațiile declanșate de moartea tinerei kurde Mahsa Amini în arestul poliției, în 16 septembrie, transmite Agerpres.

În Iran au avut loc vineri manifestații, organizate de stat, pentru a marca ocuparea în 1979 a ambasadei americane la Teheran. La 4 noiembrie 1979, studenți radicali au luat cu asalt ambasada la scurt timp după căderea șahului sprijinit de SUA, iar 52 de americani au fost ținuți ostatici în clădire timp de 444 de zile. Cele două țări au rămas în relații de adversitate de atunci.

Demonstrațiile în favoarea regimului contrastează puternic cu valul de proteste din țară după decesul tinerei kurde Mahsa Amini în arestul poliției.

Protestele constituie una din cele mai mari provocări pentru autoritatea puterii instalate de revoluția islamică din 1979, mulți tineri iranieni depășindu-și teama care a descurajat de atunci disidența.

Din G7 fac parte SUA, Regatul Unit, Germania, Franța, Italia, Japonia și Canada. Președinția anuală prin rotație este asigurată în prezent de Germania, iar în 2023 de Japonia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău