G7 creează mecanisme de creștere a presiunii asupra Rusiei

  • 27 Iunie 2022 15:05
G7 creează mecanisme de creștere a presiunii asupra Rusiei

Reunite la summitul din Germania, statele G7 vor să crească și mai mult presiunea economică împotriva Rusiei, gândindu-se în special la un 'mecanism pentru a plafona la nivel mondial prețul petrolului rusesc', a afirmat astăzi un înalt responsabil de la Casa Albă, scrie Agerpres.

Oficialul a mai adăugat că liderii țărilor G7 (SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia) sunt 'foarte aproape de un punct în care vor decide să le ceară miniștrilor lor să creeze de urgență mecanisme pentru a plafona la nivel mondial prețul petrolului rusesc'.

Mecanismul, ce rămâne să fie definit, ar viza 'serviciile' care sunt legate de exportul de petrol rusesc, a afirmat sursa.

Totodată, s-a menționat că acest proiect ar cere 'multă coordonare', atât între țări, cât și cu sectorul privat.

Termenul de 'servicii' se poate referi mai ales la transportul naval și la contractele de asigurări pentru încărcăturile de petrol rusesc.

'Obiectivul este de a tăia principala sursă de bani noi a (președintelui rus Vladimir) Putin', a afirmat responsabilul de la Casa Albă.

Țările G7 vor 'continua să restrângă accesul Rusiei la resurse industriale cruciale', în special în sectorul de apărare, pe care Washingtonul îl va 'ținti în mod agresiv' prin sancțiuni împotriva unor mari întreprinderi publice ruse.

Implicit, întreprinderile respective nu vor mai putea să importe produse americane, în special componente tehnologice.

G7 vrea de asemenea 'să se coordoneze pentru a utiliza taxele vamale asupra produselor rusești în scopul de a ajuta Ucraina', a mai indicat acest responsabil.

În special, SUA vor 'institui o taxă mai ridicată asupra a mai mult de 570 de grupe de produse rusești de o valoare totală de circa 2,3 miliarde de dolari'.

Statele G7 vor impune sancțiuni 'împotriva celor responsabili de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de crime de război', a comunicat Washingtonul.

Casa Albă va viza, spre exemplu, 'societăți militare private care acționează în Ucraina, unități militare ruse' sau 'responsabili puși în funcții de Rusia în zone ocupate sau controlate de forțele ruse (în Ucraina), inclusiv miniștri și primari'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău