G7 condamnă utilizarea de către Rusia a alimentelor ca instrument de „coerciție geopolitică''

  • 23 Aprilie 2023 12:00
G7 condamnă utilizarea de către Rusia a alimentelor ca instrument de „coerciție geopolitică''

Miniștrii Agriculturii din țările G7 (Grupul celor șapte țări puternic industrializate) au condamnat duminică folosirea de către Rusia a alimentelor "ca mijloc destabilizator și instrument de coerciție geopolitică" în timpul invaziei sale în Ucraina, transmite Agerpres.

„Continuăm să condamnăm în termenii cei mai fermi războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei", se arată în declarația comună adoptată de Grupul celor Șapte la finalul reuniunii lor de două zile din orașul japonez Miyazaki (sud-vest), la care a luat parte și reprezentantul UE.

Miniștrii agriculturii din Germania, Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia, Regatul Unit și Uniunea Europeană și-au exprimat "profunda îngrijorare față de impactul devastator pe care războiul îl are asupra securității alimentare mondiale, în special prin creșteri bruște de prețuri la cereale, combustibil și îngrășăminte, care îi afectează în mod disproporționat pe cei mai vulnerabili", se arată în text.

G7 și-a manifestat susținerea pentru inițiativele întreprinse de UE, Ucraina și Turcia în vederea deschiderii canalelor de export de cereale din teritoriul afectat de război, unul din cei mai mari producători mondiali, și, specific, și-a exprimat "sprijinul ferm" pentru extinderea și punerea în aplicare a inițiativei de transport de cereale prin Marea Neagră.

Grupul celor șapte țări puternic industrializate s-a angajat să-i "sprijine pe cei mai afectați de militarizarea alimentelor de către Rusia", prin măsuri care să le asigure accesul la alimente și îngrășăminte.

De asemenea, semnatarii declarației și-au reafirmat angajamentul de a susține reconstrucția și redresarea Ucrainei, împărtășind cu această țară diversele lor experiențe și expertize agricole, precum și contribuind la refacerea infrastructurii și la accesul la finanțare și la semințe pentru fermierii ucraineni prin intermediul organizațiilor internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău