G7 cere sancțiuni mai severe împotriva Coreei de Nord

  • 21 Noiembrie 2022 09:30
G7 cere sancțiuni mai severe împotriva Coreei de Nord

Țările din G7 au denunțat duminică lansarea "iresponsabilă" de către Coreea de Nord a unei noi rachete balistice intercontinentale, îndemnând Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să ia măsuri suplimentare "semnificative" pentru a pune capăt testelor nord-coreene, transmite Agerpres.

Miniștrii de externe ai Grupului celor Șapte au declarat că tirurile repetate de rachete ale Coreei de Nord "destabilizează și mai mult regiunea, în pofida apelurilor din partea comunității internaționale la pace și stabilitate".

Racheta testată de Phenian vineri pare a fi tipul său cel mai recent de ICBM, cu o rază potențială ce i-ar permite să lovească continentul american.

Declarația G7 îndeamnă la "un răspuns unit și robust din partea comunității internaționale, inclusiv necesitatea pentru Consiliul de Securitate al ONU de a lua măsuri suplimentare semnificative".

G7 include Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

Un reprezentant al Uniunii Europene s-a alăturat declarației.

De la începutul lui noiembrie, Coreea de Nord a testat un număr record de rachete, printre care o rachetă balistică care a căzut vineri în zona economică exclusivă a Japoniei, la vest de insula Hokkaido.

Agenția de stat nord-coreeană KCNA a informat că este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de tip Hwasong-17, supranumită "rachetă monstru" de experții militari.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat mai mult de zece de rezoluții care impun sancțiuni Coreei de Nord pentru activitatea sa nucleară și tiruri de rachete din 2006.

Declarația G7 a reiterat exigențele ca programul nuclear al Coreei de Nord să fie demontat într-o manieră verificabilă, adăugând că țara comunistă "nu va avea niciodată statutul de stat nuclear".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
32,74
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Sat
32
Sun
31
Mon
32
Tue
34
Wed
30
Arhivă Radio Chișinău