G4MEDIA | Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

  • 06 Decembrie 2019 15:15
G4MEDIA | Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene, se arată într-un material realizat de g4media.ro.

În ultima vreme, potrivit sursei citate, au devenit publice scandaluri de spionaj în mai multe țări. În toată Europa, agenții Rusiei au devenit aproape la fel de vizibili ca în vremea războiului rece.

Statele suspectează implicarea GRU în asasinate comise pe teritoriul lor, dar și acțiuni de recrutare, de corupere și de influențare.

G4Media a realizat un inventar al celor mai recente scandaluri de spionaj, care semnalează prezența agenților în multe părți ale Europei, chiar la vecinii României.

G4MEDIA | Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Cuibul de asasini din Alpi. Cea mai recentă dezvăluire legată de activitatea GRU, o face ziarul Le Monde. Potrivit publicației, cincisprezece spioni ruși au folosit Alpii francezi ca bază pentru operațiuni în toată Europa. Aceștia ar fi fost specializați în asasinate și ar fi acționat pe teritoriul european din 2014.

Ziarul citează în acest caz o operațiune de urmărire derulată de serviciile de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice.

  • Unul dintre cei 15 agenți ar fi fost identificat de Londra drept unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok a unui fost spion rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia. Tentativa de asasinat s-a produs în în martie 2018. Cei doi au supraviețuit dar o locuitoare din regiune a murit după ce a găsit un flacon care a fost folosit la transportarea produsului toxic. Operațiunea a provocat un incident diplomatic major între Moscova și Uniunea Europeană și a determinat serviciile occidentale să-i urmărească pe cei responsabili.

Potrivit Le Monde, cei 15 ofițeri, care nu ar fi efectuat operațiuni pe teritoriu francez, au călătorit în mai multe rânduri în mici orașe precum Annemasse, Chamonix sau Evian, în sud-estul Franței. În plus, ei ar fi operat pe lângă Marea Britanie, în Bulgaria, în Crimeea, în Moldova sau în Muntenegru.

Ei fac parte din unitatea 29155 a centrului 161 de formare specială al GRU. „Această unitate se dedă acum la asasinate, sabotaj sau la sarcini mai obscure precum înființarea unor locuri pentru plasarea de mesaje sau obiecte” prin care agenții comunică între ei, explică ziarul.

Serviciile franceze au dezvoltat ipoteza potrivit căreia departamentul Haute-Savoie, frontalier cu Elveția și Italia, ar fi fost utilizat ca „bază pentru toate operațiunile clandestine ale unității 29155 în Europa”, potrivit afirmațiilor unui înalt responsabil al informațiilor franceze, citat de Le Monde.

Citiți continuarea pe g4media.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,1 m/s
Wed
23
Thu
24
Fri
26
Sat
24
Sun
23

Curs oficial BNM 04 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5480 -0.2592
USD 16.6713 -0.0458
RON 4.0431 -0.0569
UAH 0.5999 -0.0059
RUB 0.2261 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău