G20: Președintele Consiliului European cere depășirea mentalității jocului de sumă-zero și condamnă blocada rusă asupra porturilor ucrainene

  • 08 Septembrie 2023 16:16
G20: Președintele Consiliului European cere depășirea mentalității jocului de sumă-zero și condamnă blocada rusă asupra porturilor ucrainene

În declarația emisă cu o zi înaintea summit-ului G20, găzduit în New Delhi, președintele Consiliului European, Charles Michel, a conturat o agendă vizionară prin care propune depășirea mentalității de tip sumă-zero, promovarea cooperării multilaterale bazată pe încredere și rolul Uniunii Europene în acest sens, transmite caleaeuropeana.ro.

Putem schimba cu adevărat mentalitatea fundamentală spre beneficiul întregii umanități? Cred că putem. Și de aceea suntem aici, pentru a depăși mentalitatea de tip sumă-zero, pentru a lucra în direcția înțelegerii reciproce și pentru a face lumea un loc mai echitabil pentru toți, indiferent de locul în care trăiesc“, a spus Michel, conform unei declarații remise presei.

În mesajul său, politicianul belgian i-a mulțumit prim-ministrului indian, Narendra Modi, pentru organizarea summit-ului și a întâmpinat noul membru permanent a G20, Uniunea Africană.

De asemenea, Charles Michel a atras atenția asupra atrocităților suferite de populația ucraineană și a evidențiat impactul războiului asupra securității alimentare globale. Prin atacarea deliberată a porturilor ucrainene, Rusia blochează fluxul de provizii alimentare esențiale, agravând o situație deja disperată. Apelul președintelui pentru acces sigur la porturile ucrainene pentru transporturile de grâne a subliniat angajamentul său de a aborda această criză umanitară.

Combaterea schimbărilor climatice a fost următorul subiect discutat de liderul Consiliului European, subliniind urgența atingerii neutralității climatice până în 2050.

Aici, la G20, dorim să transmitem un mesaj puternic înainte de COP28 din Dubai, că împreună, ca o comunitate globală, trebuie să punem în practică tranziții sustenabile, incluzive și juste. […] Economiile vulnerabile nu ar trebui să fie nevoite să aleagă între adoptarea practicilor ecologice și reducerea sărăciei.”

Lipsa de inclusivitate a sistemului financiar a fost o altă temă menționată de Charles Michel, acesta susținând nevoia pentru reforme în cadrul băncilor de dezvoltare multilaterale și a instituțiilor financiare internaționale.

Mai devreme sau mai târziu, va trebui să creștem capacitatea băncilor de a sprijini, de a investi, de a accelera progresul în ceea ce privește fondurile pentru climă și de a ajuta atingerea obiectivelor noastre de dezvoltare sustenabilă. Multe țări în curs de dezvoltare se confruntă cu datorii majore, iar noi trebuie să îmbunătățim strategia pentru sprijinul de care au nevoie aceste țări.“

De asemenea, liderul Consiliului European și-a exprimat convingerea că summitul G20 va reprezenta o ocazie pentru a susține propunerea unui nou tratat internațional care ar aborda potențiale crize mondiale de sănătate.

Cuvintele de încheiere din declarația lui Michel, invocând credința lui Mahatma Gandhi în unitate în diversitate, au rezonat cu scopul G20 de a promova cooperarea și încrederea internațională, stabilind baza pentru discuții și acțiuni semnificative la summit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău