Fuziunile și achizițiile la nivel global au atins un nivel record pentru a treia lună consecutiv

  • 04 Iunie 2021 12:29
Fuziunile și achizițiile la nivel global au atins un nivel record pentru a treia lună consecutiv

Fuziunile și achizițiile de companii la nivel mondial au atins un nivel record în luna mai, pentru a treia lună consecutiv, stimulate de nivelul redus al dobânzilor, creșterea cotației acțiunilor și interesul investitorilor pentru sectoarele care au primit un impuls de pe urma pandemiei de COVID-19, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor analizate de Refinitiv, valoarea fuziunilor și achizițiilor anunțate în perioada ianuarie-mai 2021 a atins un nivel record de 2.400 de miliarde de dolari. În plus, luna trecută au fost înregistrate tranzacții în valoare de 532,9 miliarde dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în luna mai. În plus, pe parcursul primelor cinci luni ale anului au fost anunțate 428 de fuziuni și achiziții cu o valoare de peste un miliard de dolari fiecare, comparativ cu 131 de tranzacții în perioada similară a anului trecut.

Această creștere explozivă a fuziunilor și achizițiilor vine într-un moment în care companiile vor să își folosească lichiditățile acumulate pentru a-și extinde afacerile, pe măsură ce marile economii ale lumii revin la normalitate după ce au accelerat vaccinarea.

Pe regiuni, SUA au înregistrat în acest an fuziuni și achiziții în valoare de 1.300 miliarde de dolari, în timp ce Europa și Asia-Pacific au înregistrat tranzacții în valoarea de 411 miliarde de dolari, respectiv 387 miliarde de dolari.

"După o perioadă de incertitudine, multe companii și directori caută modalități pentru a accelera expansiunea, prin fuziunea cu companii care au capacități complementare", subliniază Paul Roberts, director general la firma Kubient. De asemenea, analiștii sunt de părere că cele mai mari firme de private equity, care au acumulat capital semnificativ în ultimii ani, au contribuit și ele la înmulțirea fuziunilor și achizițiilor.

Cea mai mare tranzacție anunțată până acum în acest an este fuziunea dintre Warner Media și Discovery, o operațiune care a dat naștere unui gigant media cu o valoare de piață de peste 120 de miliarde de dolari.

Sectorul tehnologiei, care în mod tradițional este responsabil pentru majoritatea fuziunilor și achizițiilor încheiate în fiecare trimestru, a continuat să fie în frunte cu tranzacții în valoare de 503 miliarde de dolari. În sectorul industrial volumul fuziunilor și achizițiilor a fost de 255,1 miliarde de dolari în timp ce în sectorul serviciilor financiare au fost încheiate fuziuni și achiziții în valoare de 250 de miliarde de dolari.

Blake Hutchison, director general la Flippa.com, se așteaptă ca activitatea de fuziuni și achiziții să rămână la un nivel ridicat pentru restul anului. "Nu există dovezi privind o modificare senzațională a condițiilor de pe piață în viitorul apropiat. Mă aștept ca activitatea de fuziuni și achiziții să conducă la o consolidare în sectoarele băuturi& alimente și comerț electronic", a spus Blake Hutchison. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău