Furtună solară puternică: NASA anunță că va lovi Pământul cu 2 milioane de kilometri pe oră (VIDEO)

  • 28 Martie 2022 10:40
Furtună solară puternică: NASA anunță că va lovi Pământul cu 2 milioane de kilometri pe oră (VIDEO)

Agenția spațială americană NASA a trimis un avertisment lumii, anunțând că o furtună solară puternică va lovi Pământul, iar vântul provenit de la astrul nostru va interacționa cu câmpul magnetic al planetei noastre cu aproximativ 2 milioane de kilometri pe oră, transmite ziare.com.

Erupția solară este așteptată să sosească pe Pământ în cursul zilei de luni, 28 martie 2022, în jurul miezului nopții (ora GMT), conform NASA, scrie Brytfmonline, potrivit sursei citate

Cu toate astea, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite consideră că furtuna solară va lovi Terra începând cu ora 6 AM GMT, adică cu 18 mai devreme decât predicția NASA.

Când vântul solar, care lovește câmpul magnetic al Pământului cu aproximativ 555 de kilometri pe secundă (aproximativ 2 milioane de kilometri pe oră) potrivit Space Weather, interacțiunea lui face ca atmosfera să strălucească și să apară fenomenul Aurorelor Boreale (sau a Luminilor Nordului), care se petrece în emisfera nordică.

Dr. Tamitha Skov prezice că recepția undelor radio de înaltă frecvență va fi afectată oriunde pe Pământ. Ea a declarat că, potrivit NOAA, este ”indicată o furtună solară mai rapidă, care va lovi mai mult timp”.

Expertul a spus că efectele ”pot ajunge chiar și la latitudini medii” pe suprafața planetei noastre.

NOAA a avertizat că erupția solară din 28 martie 2022 ”va duce la formarea unor Aurore Boreale frumoase, dar va perturba și sistemele de navigație globale prin satelit (GNPS), putând crea curenți geomagnetici dăunători în rețelele electrice”.

Furtunile solare mari, sub forma unor ejecții de masă coronală, pot avea efecte devastatoare asupra Pământului și infrastructurii de comunicații globale, undelor radio, a rețelelor electrice și internetului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
0,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău