Furtuna Iota a provocat cel puțin 11 morți în America Centrală și America de Sud

  • 18 Noiembrie 2020 20:15
Furtuna Iota a provocat cel puțin 11 morți în America Centrală și America de Sud

Puternica furtună Iota a provocat cel puțin 11 decese la trecerea sa prin mai multe regiuni din America Centrală și America de Sud, relatează miercuri agenția DPA, preluat de Agerpres.

Bilanțul deceselor include șase victime în Nicaragua, două în Columbia, una în El Salvador și una în Panama, conform cifrelor oficiale. De asemenea, o persoană a murit în Honduras, însă decesul său nu a fost confirmat oficial.

Iota a lovit luni coasta caraibiană din Nicaragua cu puterea unui uragan de categoria a 4-a, cu rafale de vânt susținute de 250 de kilometri la oră. Ulterior, ciclonul a slăbit din intensitate și a fost retrogradat la nivel de furtună tropicală.

Furtuna s-a disipat miercuri deasupra El Salvador, deși se prognozează în continuare că va aduce ploi în anumite zone din Honduras, Guatemala, Belize, Nicaragua, până joi, potrivit datelor Centrului Național pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

"Aceste precipitații vor conduce la viituri semnificative, care pot pune viața în pericol, inundații provocate de creșterea râurilor, alături de alunecări de teren în zonele mai înalte", potrivit NHC. Maree înalte sunt de asemenea așteptate în mare parte din zona de coastă a Americii Centrale și în Peninsula Yucatan din Mexic.

Iota a provocat pagube pe scară largă în Nicaragua, unde a distrus case și poduri, a doborât copaci și stâlpi de electricitate și a perturbat sistemele de comunicație, cu precădere în zona orașului Puerto Cabezas. Peste 60.000 de persoane au fost evacuate.

În nordul Honduras, Iota a agravat pagubele produse anterior de uraganul Eta, în urmă cu două săptămâni. Pe insula columbiană Providencia, aproape întreaga infrastructură a fost distrusă și mii de familii au rămas fără locuințe. Un front de joasă presiune s-ar putea forma acum în sud-vestul Caraibelor, a avertizat NHC.

"Indiferent de forma ciclonului tropical, sunt posibile ploi abundente în următoarele zile în zone din Nicaragua până spre sud de-a lungul Americii Centrale și în Columbia. Aceste ploi ar putea provoca noi probleme asociate inundațiilor, în special în zonele inundate anterior", a indicat NHC.

Uraganul Eta a provocat anterior moartea a cel puțin 174 de persoane din America Centrală, alte aproximativ 100 fiind date dispărute.

Iota este cea de-a 30-a furtună din acest an suficient de puternică pentru a primi un nume oficial - recordul anterior din Atlantic a fost de 28, notează DPA.

Numărul atât de mare al furtunilor puternice formate în acest sezon a făcut ca lista cu cele 21 de nume să se epuizeze. Meteorologii au apelat prin urmare la alfabetul grecesc, pentru prima dată în ultimii 15 ani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău