Furtuna Eta a provocat noi inundații în America Centrală, cel puțin 27 de persoane și-au pierdut viața

  • 06 Noiembrie 2020 10:10
Furtuna Eta a provocat noi inundații în America Centrală, cel puțin 27 de persoane și-au pierdut viața

Furtuna Eta a provocat joi noi inundații în America Centrală, unde bilanțul deceselor a ajuns la cel puțin 27, deși autoritățile estimează că ar putea fi mult mai mare, informează DPA, citat de Agerpres.

Eta a atins țărmul cu puterea unui uragan marți, pe teritoriul Nicaragua, după care a pătruns în Honduras miercuri, retrogradată la rangul de depresiune tropicală.

Cele 27 de decese au fost înregistrate în Honduras, Guatemala, Panama, Costa Rica și Nicaragua.

Președintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, a spus că alte 50 de persoane e posibil să-și fi pierdut viața după ce 25 de case s-au prăbușit sub o alunecare masivă de teren produsă în San Cristobal Verapaz, în regiunea centrală a țării.

Guvernul din Honduras a lansat un apel rezidenților pentru a părăsi urgent regiunile din nord-vest amenințate de o revărsare ''catastrofică'' a râului Ulua.

Nivelul apelor a urcat deja peste cel înregistrat în timpul uraganului Mitch din 1998, care a dus la moartea a cel puțin 9.000 de persoane pe teritoriul Americii Centrale, a precizat administrația prezidențială pe Twitter.

Forțele de securitate și echipele de salvatori au folosit bărci cu motor și elicoptere pentru evacuarea rezidenților, unii dintre aceștia fiind nevoiți să se urce pe acoperișurile propriilor case.

Președintele Honduras, Juan Orlando Hernandez, a făcut un apel la cetăți pentru a respecta indicațiile autorităților și a-și ''proteja viețile''.

Autoritățile au ordonat evacuări în regiunile sudice amenințate de apele învolburate ale râului Choluteca.

Președintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, a decretat starea de urgență în nouă regiuni, spunând că oamenii sunt salvați ''din copaci și de pe acoperișurile caselor''.

În Puerto Barrios, pe coasta estică, în decursul a zece ore a căzut o cantitate de precipitații similară cu cea corespunzătoare unei luni întregi în această perioadă a anului, potrivit președintelui. Circa 60% dintre cei 100.000 de rezidenți ai orașului au locuințele inundate.

Un număr de 13 persoane și-au pierdut viața în Honduras în alunecări de teren sau după ce au fost luate de curenți în timpul inundațiilor, au precizat inspectorul general al departamentului de pompieri, Marco Antonio Artica, și reprezentanți ai poliției.

Agenția pentru gestionarea dezastrelor din Guatemala, CONRED, a raportat cinci decese.

În Panama, au murit cinci persoane în timpul inundațiilor și alunecărilor de teren din provincia Chiriqui, a precizat guvernatorul acesteia, Juan Carlos Munoz.

Trei persoane sunt date dispărute în Guatemala și două în Panama.

În estul Costa Rica, un cuplu și-a pierdut viața după ce o alunecare de teren le-a lovit locuința, potrivit cotidianului La Nacion.

În Nicaragua, doi mineri au murit marți, când o alunecare de teren a lovit mina în care lucrau.

Eta a provocat de asemenea pagube materiale de proporții în regiune.

A provocat valuri înalte în arhipelagul columbian San Andres și Providencia, unde peste 60 de locuințe și sedii comerciale care deserveau turiști au fost distruse sau avariate, potrivit postului de televiziune Caracol.

Zeci de arbori doborâți au blocat drumurile, iar în arhipelag a fost declarată stare de calamitate publică.

Potrivit prognozelor, Eta ar urma să se intensifice din nou în timp ce se îndrepta vineri către Marea Caraibilor.

''Precipitațiile vor duce la viituri catastrofale, care pot pune viețile oamenilor în pericol, alături de alunecări de teren în regiunile înalte din America Centrală'', a precizat Centrul Național pentru Uragane din SUA.

''Viituri și revărsări de râuri semnificative și periculoase s-ar putea produce în Insulele Cayman și Cuba'', a avertizat acesta.

Ploi torențiale au fost de asemenea prognozate în Jamaica și în sud-estul Mexicului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău